Experiment social în Germania! 120 de germani vor primi 1.200 de euro pe lună, fără să muncească

02 Iun. 2021, 15:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 15:21 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Germania a dat astăzi start unui experiment social mai puțin obișnuit. Astfel, 122 de persoane vor primi câte 1.200 de euro pe lună, timp de trei ani, fără a fi nevoite să muncească pentru acești bani.

Scopul experimentului social este de a afla ce se întâmplă dacă oamenii au un venit minim garantat. Ce vor face ei cu acești bani, îi vor cheltui, vor face economii? Studiul este derulat de un ONG care vrea să mai afle dacă având acest venit asigurat oamenii vor munci mai puțin, deloc, sau dimpotrivă, vor continua să lucreze ca înainte?

Proiectul a fost lansat anul trecut și au fost peste două milioane de doritori. Într-un final au fost alese doar 122 de persoane. Banii vor fi oferiți de 150 de mii de donatori. În total este vorba de 5 milioane de euro.

 

 

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.