Locuri vacante în Republica Moldova! În ce domeniu sunt căutați cei mai mulți specialiști

12 Aug. 2021, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
12 Aug. 2021, 12:33 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 09.08.2021 erau în evidență 8829 locuri de muncă vacante, care pot fi accesate atât de femei, cât și de bărbați.

Cele mai multe locuri vacante se găsesc la Chișinău (3942) și Bălți (975).

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2136 locuri de muncă vacante, constituind cca 24% din numărul total de locuri.

Cel mai mult se caută inspectori și ofițeri, aceștia fiind urmați de lucrătorii din domeniul sănătății.

 

Ocupații

Locuri vacante

Total

 

Din care:

 

 

Inspector, ofițer

 

 

478

ofiţer de sector – 255

ofițer de investigații – 107

ofițer urmărire penală – 58

inspector (alte domenii) – 31

inspector de poliție – 15

polițist – 12

 

 

 

Specialist în domeniul sănătății

 

 

 

 

440

asistent medical (inclusiv de familie) – 219

medic medicină generală – 91

medic specialist – 73

farmacist – 16

medic medicină de familie – 14

felcer/felcer laborant – 10

medic stomatolog – 9

laborant-farmacist – 8

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6693 locuri de muncă, ce constituie 76% din numărul total de locuri de muncă vacante.  Aici cele mai multe locuri se oferă pentru cei din industria textilă și confecții.

 

Lucrători în industria textilă și confecții

 

1956

cusător (industria ușoară/confecțiilor) – 1878

confecționer – 35

termofinisor confecții – 21

încheietor tricotaje – 12

croitor – 5

țesător covoare – 5

 

 

 

Transport şi telecomunicaţii

 

 

 

 

875

conducător auto (șofer) – 507

taxator/conductor – 201

muncitor rutier/feroviar – 38

trăgător – 30

montator cale ferată – 27

lăcătuș auto – 27

conducător troleibuz – 24

conducător încărcător – 13

mecanic auto/ajutor de mecanic – 5

electrician-auto -3

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieței muncii: www.angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 18:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală