Lovitura devastatoare fără precedent primită de Ucraina de la Putin: Impactul real al invaziei Rusiei a ieșit la iveală

23 Feb. 2023, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2023, 08:32 // Actual //  Lupu Eduard

La un an de la începutul războiul lui Putin din Ucraina, analiștii financiari au făcut un bilanț al dezastrului provocat de Rusia țării vecine. Impactul real al distrugerilor arată că invazia rusă a dat o lovitură fără precedent economiei Ucrainei, mai mare decât cea provocată de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Mai multe grafice, care au fost prezentate de Bloomberg, prezintă modul în care atacul rusesc împotriva Ucrainei a afectat economia țării și cum își finanțează Kievul bugetul de război.

Un aspect important al analizei arată că economia Ucrainei a căzut dramatic, cu 32,5% în 2022, cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani. O micșorare semnificativă s-a produs în 1994, când PIB-ul Ucrainei a coborât cu 22,9%. În schimb, în 2021, produsul intern brut al țării urcase cu 3,4%.

Experții Băncii Centrale de la Kiev prognozează că în acest an, PIB-ul Ucrainei ar putea crește cu 0,3%, pe fondul unei economii slăbite. Se așteaptă ca economia să își accelereze ritmul atunci când riscurile de securitate se vor diminua.

Legat de finanțarea țării din 2022, bugetul Ucrainei a primit 51,3 miliarde de dolari din obligațiuni, împrumuturi și granturi. Kievul s-a bazat pe o combinație de surse străine și locale, pentru a-și finanța bugetul de război.
Principalul sprijin intern a venit din partea Băncii Centrale (12,8 miliarde de dolari) și a obligațiunilor de război emise de Ministerul de Finanțe. Ajutoarele au venit din Statele Unite (11,99 miliarde de dolari), Uniunea Europeană (7,96 miliarde de dolari), obligațiuni guvernamentale (7,69), Fondul Monetar Internațional (2,69), Canada (1,9), Germania (1,58), Banca Mondială (1,39), Marea Britanie (1,08).

Un alt element principal pentru rezistența Ucrainei în fața agresiunii ruse l-a constituit ajutorul militar extern. Cele mai mari ajutoare din domeniu au venit de la SUA (29,2 miliarde de dolari), Marea Britanie (2,8), Germania (2,8), Polonia (2,4), Canada (1).

Bilanțul devastator al invaziei Rusiei din Ucraina este reliefat în statisticile care arată valoarea pagubelor de război, care ar însuma 136 de miliarde de dolari, potrivit Centrului de strategie economică de la Kiev.

Totalul daunelor este împărțit astfel: clădiri rezidențiale – 52,5 miliarde de dolari, infrastructură – 35,6, mediu – 14, active ale companiilor – 13, educație – 8,2, energie – 6,8, agricultură – 6,6, transporturi – 2,9, retail – 2,4, servicii municipale – 2,3, cultură, turism, sport – 2,1, sănătate – 1,7.

Ucraina estimează că cea mai mare parte a pagubelor cauzate de rachetele și artileria rusă a fost cauzată locuințelor oamenilor. Rachetele au vizat, de asemenea, drumuri, poduri, linii electrice și centrale electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2024, 12:02 // Actual //  MD Bani

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a făcut o postare pe pagina de Facebook a instituţiei, însoţită de câteva fotografii surprinse în timpul vizitei ministrului Vladimir Bolea la Castel Mimi. Oficialul a făcut un tur al hotelului aflat în proces de construcţie, ghidat de către directorul castelului, Adrian Trofim.

„Recunoscută ca fiind printre cele mai frumoase 15 vinării din lume și una dintre principalele atracții turistice din țară, la Castel Mimi se construiește un hotel nou, lucrările fiind în plină desfășurare. Potrivit directorului general Adrian Trofim, noul hotel reprezintă un concept inovator pentru Republica Moldova. Va fi axat pe zero emisii și izolare fonică, având ca scop oferirea celor mai confortabile experiențe de cazare din țară. Se așteaptă ca hotelul să-și primească primii turiști începând cu data de 1 iunie, când va avea loc inaugurarea oficială”, este textul postării.

Potrivit lui Adrian Trofim, noul hotel va fi dotat cu cele mai moderne sisteme şi tehnologii, pentru a fi cât mai sustenabil şi eficient energetic.

„Am avut ocazia să prezint noul proiect de la Castel Mimi, hotelul cu emisii zero! Pompe de caldură care vor asigura încălzirea și răcirea, izolarea termică, izolarea fonică, ventilarea cu recuperare, podele calde, tavane reci și multe alte tehnologii implementate cu un sigur scop: Eficiență Energetică! Castel Mimi ridică turismul sustenabil la alt nivel”, susţine Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

Hotelul urmează să fie inaugurat în data de 1 iunie, la exact un an de la Summit-ul Comunităţii Politice Europene. Castelul a găzduit 49 de lideri de stat şi de guverne în cadrul unui eveniment istoric, desfăşurat în Republica Moldova.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău