Lovitură grea pentru Rusia lui Putin: Un domeniu, al doilea cel mai profitabil din lume se prăbușește

14 Mart. 2023, 15:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mart. 2023, 15:32 // Actual //  Lupu Eduard

După invazia lui Putin din Ucraina, Statele Unite și Occidentul au pus mai multe pachete de sancțiuni împotriva economiei Rusiei, pentru a micșora finanțarea mașinii de război a Moscovei. Acum, un raport SIPRI publicat pe 13 martie 2023 anunță că industria de armament a Rusiei se prăbușește, iar exporturile sale de arme au coborât dramatic cu 31% în ultimii 5 ani.

Industria de export de arme a Rusiei – din punct de vedere istoric a doua cea mai profitabilă din lume după Statele Unite – pare să se prăbușească sub greutatea schimbărilor tehnologice, a izolării politice internaționale și a războiului său dezastruos din Ucraina, potrivit noilor date anunțate de Institutul Internațional de Cercetare a Păcii (SIPRI) de la Stockholm, Suedia, potrivit Newsweek.

Scăderea masivă a exporturilor de arme ale Rusiei amenință poziția Moscovei, ca cel de-al doilea cel mai mare exportator de armament din lume. Ponderea Rusiei în exporturile globale de arme a scăzut de la 22% între 2013-2017, la 16% în perioada 2018-2022, lăsând-o cu mult în urma SUA, care deține 40% din exporturile militare, și doar puțin înaintea Franței, care a fost sursa de 11% a exporturilor de arme din ultimii cinci ani.

„Este cu adevărat substanțială scăderea (Rusiei), dar nu este cu adevărat surprinzătoare”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător senior SIPRI. „Și nu este doar din cauza a ceea ce se întâmplă în Ucraina în 2022; este ceva ce ai putea vedea venind”.

Visul lui Putin de a avea o „fortăreață Rusia” a fost construit pe baza unei forțe militare înfricoșătoare. Umilirea costisitoare a Kremlinului în Ucraina și economia sufocată sugerează un viitor foarte diferit pentru noul imperiu rus al lui Putin.

Raportul SIPRI arată cota de piață din lume a țărilor exportatoare de arme astfel (în ultimii 5 ani, 2018-2022): 1.SUA – 40%, 2. Rusia – 16%, 3. Franța – 11%, 4. China – 5,2%, 5. Germania – 4,2%, 6. Italia – 3,8%, 7. Marea Britanie – 3,2%, 8. Spania – 2,6%, 9. Coreea de Sud – 2,4%, 10. Israel – 2,3%.

Principalele țări care importă arme din Statele Unite sunt: Arabia Saudită (19%), Japonia (8,6%), Australia (8,4%). Topul națiunilor care cumpără arme din Rusia: India (31%), China (23%), Egipt (9,3%). Franța livrează în: India (30%), Qatar (17%), Egipt (8%).

În schimb, China a vândut arme în: Pakistan (54%), Bangladesh (12%), Serbia (4,5%), iar Germania în: Egipt (18%), Coreea de Sud (17%), Israel (7,5%). Ucraina a trimis arme în: China (48%), Arabia Saudită (13%), Thailanda (7,5%). Toate datele se referă la vânzările din ultimii 5 ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău