Lovitură totală pentru Putin în plin război: „Parada tradiţională de 9 mai a flotei ruse va avea loc pe fundul mării!”

08 Mai 2022, 07:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2022, 07:17 // Actual //  Lupu Eduard

Sâmbătă, ucrainenii au anunțat că au țintit o navă de debarcare rusească aflată lângă Insula Șerpilor, în Marea Neagră. Cu această ocazie, ministrul Apărării din Ucraina a lansat ironii la adresa „Zilei Victoriei” a Rusiei.

În apropiere de Insula Șerpilor, bastionul rezistenței ucrainene în războiul cu Rusia, un vas ce aparținea Rusiei a fost anihilat de armata ucraineană, după cum anunță autoritățile țării, conform AFP.

Ucrainenii spun că au distrus o navă de luptă a rușilor de lângă Insula Șerpilor

Pentru a ținti nava rusească, ucrainenii au utilizat o dronă turcească de luptă, numită  Bayraktar TB2, care „a lovit o navă de debarcare de tip 11770 Serna şi două sisteme de rachete sol-aer de tip Tor”, conform descrierii făcute de marina americană, pe Facebook.

Cu acest prilej, ministerul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, ironizează, pe Twitter, ziua de 9 mai, ce va fi celebrată de Rusia cu mare fast.

„Parada tradiţională de 9 mai a flotei ruse va avea loc în acest an lângă Insula Şerpilor, pe fundul mării”, a scris Reznikov pe Twitter, însă autoritățile de la Moscova nu au confirmat victoria pe care și-o arogă ucrainenii, conform aceleiași surse.

Armata Ucrainei a postat și un videoclip care să susțină afirmațiile privind distrugerea navei Serna a rușilor, în care se observă un vas de luptă avariat de o explozie și din care iese un fum dens.

Vasul Serna are o lungime de 26 de metri și este o navă concepută pentru misiuni de debarcare rapidă. Capacitatea de încărcare a acesteia este de 50 de tone, iar la bord este echipată cu mitraliere de calibru 7,62 mm, dar și lansatoare de rachete de tip Igla.

Insula Șerpilor, ținta atacurilor rusești încă de pe 24 februarie

Cei 19 grăniceri ucraineni, care se aflau pe Insula Șerpilor, au fost luați prizonieri de trupele rusești, după ce locația lor a fost supusă unui bombardament puternic, în prima zi a războiului. Inițial, s-a crezut că toți au murit sub tirul navelor rusești, însă, ulterior, s-a dovedit că sunt în viață, dar în captivitate.

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău