Lumea în culori: 13 dintre cele mai „pictate” străzi din lume (FOTO)

01 Iun. 2021, 07:05
 // Categoria: Slider // Autor:  Otilia Cotruța
01 Iun. 2021, 07:05 // Slider //  Otilia Cotruța

Ideea unei străzi colorate te duce cu gândul la un tărâm de poveste. Este și firesc, în condițiile în care suntem obișnuiți cu tonuri neutre pentru clădiri și rigori sociale stricte. Însă astfel de străzi de poveste există în toată lumea și au devenit importante puncte de atracție. Ele sunt fascinante pentru că, în fond, toți avem nevoie de puțină culoare în viețile noastre. Iată 13 dintre cele mai cunoscute străzi colorate din lume, unde realitatea întâlnește povestea.

LA HABANA VIEJA, HAVANA, CUBA

Sit al patrimoniului mondial UNESCO, La Habana Vieja este centrul orașului capitalei cubaneze și este plin de exemple frumoase de arhitectură colonială spaniolă. De-a lungul acestei părți a Havanei, veți găsi mașini clasice colorate care trec pe lângă clădiri colorate, o experiență care merită trăită indiferent de vârstă și care va lăsa culoare veșnică în suflet.

NYHAVN, COPENHAGS, DANEMARCA

Aceste case colorate din Copenhaga, Danemarca sunt iconice pentru Europa și una dintre cele mai fotografiate locații din țară. Zona a fost cândva un port comercial încărcat pentru nave, cu cea mai veche clădire datând din 1681, dar a fost puternic renovată pentru a deveni o zonă ideală pentru turiști și pentru oamenii care o numesc acasă. Nyhavn din Copenhaga este un loc minunat pentru fotografi și pentru cei care doresc să savureze o ceașcă de cafea în timp ce urmăresc soarele apus pe canal.

VILLAJOYOSA, SPANIA

În orașul spaniol Villajoyosa, casele pescărești înalte și înguste de-a lungul plajei au fost pictate în diferite culori, se spune, pentru a-i ajuta pe marinari să le vadă din apă. Numele Villajoyosa înseamnă oraș al bucuriei și este cunoscut pentru mâncarea bună, dar cel mai renumit pentru producția de ciocolată. Fabrica de ciocolată Valor este renumită în toată Spania. Acest oraș colorat se bazează foarte mult pe turism și veți găsi chiar și multe dintre restaurantele lor care oferă bucătărie norvegiană, germană și rusească.

EL CAMINITO, BUENOS AIRES, ARGENTINA

El Caminito este situat în cartierul La Boca din Buenos Aires, Argentina. Străzile sunt pline de case multicolore uimitoare. De asemenea este cunoscut pentru arta sa de stradă și este, de obicei, plin de interpreți, artiști și cafenele în aer liber, unde puteți sta și admira casele ca exponatele unui muzeu.

COLMAR, FRANȚA

Dacă ajungi în Colmar, simți că ai intrat într-un basm. Iar arhitectura acestei cărți de poveste alsaciene franceze nu este totul. Orașul are un canal care îl străbate și care îl tranformă pentru turiști în „Mica Veneție”, după cum este supranumit. Este un loc perfect pentru cupluri să se bucure de plimbări minunate într-un cadru de poveste.

PELOURINHO, SALVADOR, BRAZILIA

Pelourinho este centrul istoric al Salvador din Brazilia și este plin de culoare. Faceți o plimbare pe străduțele pietruite pentru a vedea case frumos colorate și biserici impresionante. Există o minunată biserică numită Biserica Sao Francisco care vă va inspira. Ridicaţi privirea pentru a vedea tavanele acoperite cu aur și lucrări de artă complexe. Casele datează din vremurile coloniale și au fost întreținute extrem de bine.

BALAT, ISTANBUL, TURCIA

Lăsaţi străzile aglomerate din centrul Istanbulului și îndreaptaţi-vă spre Balat pentru a vedea case colorate remarcabile și magazine de antichități. Balat este, de asemenea, unul dintre cele mai bune locuri din Istanbul pentru o experiență locală adevărată, unde veți vedea copii care lovesc mingea pe străzi. Există brutării și cafenele care vând mâncăruri tradiționale turcești. Există un număr mare de biserici, moschei și sinagogi și faimosul Muzeu Chora, anterior Biserica Ortodoxă Greacă Bizantină a Sfântului Mântuitor. Este cu adevărat un loc magic.

RAINBOW ROW, CHARLESTON, CAROLINA DE SUD

Linia de 14 case pastelate georgiene este pur și simplu uimitoare. Se spune că aceste case diferit colorate ar fi fost folosite pentru a capta atenția marinarilor beți, care altfel nu ar fi putut să-și găsească drumul spre casă. O altă variantă spune că oamenii care locuiesc în aceste case au folosit culorile pastelate pentru a încerca să scadă temperatura din interior, întrucât Charleston poate deveni extrem de cald. Indiferent care a fost obiectivul, rezultatul vizual este unul de efect.

HAJI LANE, SINGAPORE

Haji Lane este locul perfect pentru călătorul iubitor de artă. Cunoscut pentru magazinele sale de tip boutique, multe dintre ele purtând mărci tinere de design asiatic și bijuterii lucrate manual, arhitectura Peranakan și clădirile colorate de la Haji Lane aduc mai multă viață într-o zonă deja colorată, cu picturi uluitoare care ocupă pereții din afara restaurantelor, cafenelelor, barurilor și magazinelor.

BURANO, ITALIA

Italia nu putea lipsi din această listă. Insula Burano este captivantă cu rândurile sale de case mici, toate pictate în culori strălucitoare diferite, cu un canal care circulă chiar prin mijlocul lor. Pescarii dețin aceste case și veți găsi aici mâncăruri cu fructe de mare proaspete și delicioase. Chiar dacă Burano este cel mai cunoscut pentru dantela, produsă acolo încă din secolul al XVI-lea, nu poți să nu admiri aceste minunate case viu colorate. Se spune că pescarii au început o tradiție de a-și picta casele pentru a-i ajuta să identifice care este casa lor atunci când sunt departe pe lagună.

JELLYBEAN ROW, NEWFOUNDLAND, CANADA

Jellybean Row din provincia canadiană Newfoundland este una dintre cele mai colorate străzi din țară. Casele care au fost pictate în roșu, albastru, galben, verde și portocaliu, făc din acest loc și unul dintre cele mai fotografiate din Canada. Chiar și vitrinele orașului au fost pictate în diferite culori. Un asemenea loc inspiră viață și energie.

BO-KAAP, CAPE TOWN, AFRICA DE SUD

Bo-Kapp din Capetown are, probabil, cele mai viu colorate case de pe planetă. Această zonă este una dintre cele mai populare atracții din Capetown și datorită muzeului istoric Bo-Kaap, care înfățișează o casă tradițională a familiei musulmane din secolul al XIX-lea și permite vizitatorilor să înțeleagă trecutul și cultura acestui cartier Bo-Kaap. Zona are o istorie bogată, înrădăcinată în cultura malaeziană, africană și indiană.

LAS PALMITAS, PACHUCA, MEXIC

Acest cartier sărac a fost transformat literalmente într-o operă de artă când aproximativ 2.000 de case au fost pictate într-un curcubeu învolburat. Ideea a venit de la un grup de artiști care au petrecut aici 14 luni transformând acest cartier al dealului din Las Palmitas. Când îl priviți de departe, casele se combină pentru a forma un design curcubeu coerent și plin de culoare. Designul este un omagiu adus vântului, deoarece orașul este poreclit “la bella airosa”, care se traduce vag în “frumosul oraș cu vânt”. Pictarea caselor a fost, de asemenea, un efort de a schimba imaginea negativă a acestui cartier.

Sursa: RD

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău