Lumea luxului se cutremură: Sancţiunile europene – risc de dezastru pe o piaţă unde se „joacă” elita super-bogaţilor

12 Mai 2023, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mai 2023, 12:22 // Actual //  Lupu Eduard

Grupul G-7 intenţionează să lanseze noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar de această dată au intrat în vizor exporturile de diamante ruseşti. Dacă sancţiunile îşi vor urma cursul, această piaţă unde se rulează constant miliarde de dolari s-ar putea confrunta cu turbulenţe serioase şi creşteri importante de preţuri, scrie CNCB, citat de businessmagazin.ro.

În 2021, Rusia a încasat aproximativ 4,7 miliarde de dolari din exporturile de diamante, potrivit datelor Observatorului de Complexitate Economică. Acest lucru a făcut din Rusia al optulea cel mai mare exportator de diamante din lume.

Diamantele nu sunt comercializate în mod obişnuit ca petrolul sau aurul, dar reprezintă o piaţă mare care merge dincolo de bijuterii. Pietrele sunt folosite, de asemenea, pentru foraje, stomatologie, calculatoare, printre altele.

Exporturile de diamante ale Rusiei au fost în mare parte scutite de sancţiunile internaţionale după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie anul trecut. Asta în ciuda apelurilor din partea Ucrainei şi a unor ţări europene, precum şi a mai multor runde de măsuri care vizează exporturile de energie, băncile şi oligarhii apropiaţi Kremlinului.

„Dacă sancţiunile ar fi implementate într-un mod în care să facă deficilă eludarea lor, atunci este posibil ca oferta Rusiei să scadă, iar preţurile să crească semnificativ”, a declarat economistul Edward Gardner.

În martie, SUA şi UE au că „Rusia continuă să câştige miliarde de dolari din comerţul cu diamante” şi ambele „rămân angajate să impună Rusiei consecinţele economice pentru invazia declanşată împotriva Ucrainei”.

Hans Merket, un cercetător din Belgia care se ocupă de resursele naturale la International Peace Information Service, un institut de cercetare independent, a declarat că sancţiunile care vizează diamantelor ruseşti sunt o chestiune de timp.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit marţi despre un al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care este dezbătut în prezent de cele 27 de membre ale UE, însă nu s-a menţionat nimic despre diamente

În schimb, următorul set de sancţiuni se va concentra „pe reprimarea eludării”.

Dintre cele câteva runde de sancţiuni de până acum, măsurile UE au vizat petrolul, cărbunele, băncile, oligarhii şi mass-media din Rusia.

Analiştii care au urmărit parcursul războiului, reacţiile comunităţii internaţionale şi fiecare rundă de sancţiuni sunt de părere că până în prezent există foarte multe breşe şi probleme în ceea ce priveşte aplicarea acestora, iar acest fapt trebuie să se schimbe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 15:19
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
25 Apr. 2024, 15:19 // Slider //  Soroceanu Olga

Moldindconbank reconfirmă că una din prioritățile sale este investiția în sistemul educației de calitate în Republica Moldova și anunță cu mândrie aderarea la Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”.

„Moldova pentru Educație” este o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării (MEC), desfășurată sub patronajul Președinției Republicii Moldova. 

„Evenimentul este dedicat mediului de afaceri pe care vrem să-l aducem mai aproape de educație. Ne bucurăm că sunt companii care recunosc că investițiile în educație înseamnă o investiție în capitalul uman, în viitorii lor angajați și sunt alături de noi pentru a rezolva provocările strategice pe care le are sistemul nostru și a oferi educație de calitate pentru fiecare copil”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul lansării Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, eveniment care a avut loc în Săptămâna Educației. 

Moldindconbank este una dintre cele 11 companii care vor contribui, cu finanțări în valoare totală de 17 milioane de lei pentru proiectul lansat. Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport, dar și construcția de sere pentru lecțiile de biologie, achiziționarea și instalarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecilor digitale etc. 

Angajamentul de participare la inițiativa Ministerului Educației a fost reconfirmat din partea Moldindconbank de către prim-vicepreședintele Comitetului de Conducere al băncii, Victor Cibotaru.

„Moldindconbank permanent se implică în proiecte sociale de amploare. „Moldova pentru Educație”, în opinia noastră, este un proiect foarte important și nu am putut să nu dăm curs invitației de a participa la el și venim cu o contribuție de 2 milioane de lei. Ținând cont de faptul că Moldindconbank mai mult s-a implicat în diferite proiecte pentru dezvoltarea sportului pentru tineri și copii, donația aceasta am dori să o canalizăm pentru reparația și amenajarea sălilor sportive și terenurilor sportive în școlile din Republica Moldova”, a oferit detalii prim-vicepreședintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Prezent la evenimentul de lansare a Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, Președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat, că pentru a fi realizat cu succes, proiectul necesită susținere atât din partea autorităților, cât și a mediului de afaceri. 

„Ne propunem să mobilizăm eforturile Guvernului, ale comunității de afaceri, ale societății civile și ale partenerilor externi pentru îmbunătățirea calității educației în școlile din Republica Moldova”, a spus Grosu.

 

Primul obiectiv al parteneriatului „Moldova pentru Educație” este modernizarea și dotarea a 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model. Costul total al proiectului se ridică la peste 70 milioane de euro. O parte din aceste cheltuieli vor fi acoperite de către partenerii de dezvoltare ai țării, dar și din bugetul de stat. 

Moldindconbank – mereu alături!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău