Luptă tot mai aprigă pentru avere în cadrul uneia dintre cele mai bogate familii din lume după retragerea fondatorului

21 Sept. 2024, 09:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
21 Sept. 2024, 09:04 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Rupert Murdoch, în vârstă de 93 de ani, este cunoscut pentru două lucruri: personalitatea ieşită din comun şi faptul că a fondat unul dintre cele mai mari imperii de media – din care fac parte Fox News şi tabloidul britanic The Sun – cu care a ridicat şi a coborât pe scena politică politicieni importanţi din rândul aripei americane a conservatorilor. Influenţa sa şi luptele de putere din interiorul familiei sale a fascinat şi fascinează în continuare, mai ales după lansarea popularului serial HBO, Succession, care a fost parţial inspirat de familia Murdoch. În viaţa reală, un nou război stă să înceapă în sânul familiei Murdoch, după ce Rupert şi-a anunţat retragerea în urmă cu un an, scrie Bloomberg, citat de businessmagazin.ro.

Imediat după ce şi-a anunţat retragerea au început să apară întrebri cu privire la cine va prelua masivul imperiu de media al lui Murdoch. Mogulul australian are şase copii proveniţi din trei căsătorii. Cel mai mare copil al său, Prudence, provine din prima sa căsătorie, în timp ce Lachlan, Elisabeth şi James provin din cea de-a doua. Murdoch are, de asemenea, două fiice, Grace şi Chloe, care provin din cea de-a treia căsătorie a sa cu afacerista Wendi Deng.

Murdoch deţine aproximativ 40% acţiunile cu drept de vot la Fox Corp. Şi News Corp. Când s-a retras din consiliile de administraţie ale acestora în urmă cu un an, fiul său cel mare, Lachlan – CEO al Fox şi preşedinte al News Corp. – a devenit aparent câştigătorul unei bătălii între fraţi cu privire la cine va prelua afacerile tatălui lor, ceea ce a dat startul luptei în tribunale pentru avere.

Un trust de familie a decretat că acţiunile vor fi împărţite în mod egal între cei patru copii mai mari după moartea lui Murdoch, fiecare copil primind un loc în consiliul de administraţie, o condiţie acceptată de Murdoch şi de cea de-a doua soţie a sa ca parte a divorţului lor. Toţi cei şase copii ai săi urmează să primească aceeaşi cotă de participare din partea trustului.

Cu toate acestea, Rupert Murdoch încearcă să modifice înţelegerea pentru a extinde dreptul de vot al lui Lachlan şi pentru a-i oferi controlul exclusiv asupra societăţilor. Fraţii şi surorile mai mari ai lui Lachlan – Prudence, Elisabeth şi James – au contestat modificările la o instanţă de succesiune din Nevada, care se ocupă de procedurile legale privind transferul proprietăţii după decesul unei persoane, pentru a păstra trustul la fel. Rezultatul ar putea determina viitorul imperiului familiei.

Cum s-a desfăşurat până acum lupta pentru putere?

În iunie, agentul de succesiuni din Nevada a decis că Murdoch poate face aceste schimbări atâta timp cât o face cu bună credinţă şi în interesul moştenitorilor săi. Murdoch a susţinut că această mişcare va fi în beneficiul copiilor săi, deoarece îi va împiedica pe fraţii lui Lachlan să facă Fox News mai moderată din punct de vedere politic şi să afecteze influenţa sa ca post de ştiri conservator. Prudence, Elisabeth şi James s-au opus şi au susţinut că modificările ar încălca condiţiile iniţiale ale  înţelegerii, afirmând că tatăl lor încearcă să îi priveze pe nedrept de moştenire.

Deşi Nevada a fost un teren favorit pentru gestionarea companiilor de familie din cauza lipsei impozitelor pe venit şi pe moştenire, ca să nu mai vorbim de protecţia substanţială a vieţii private, acest lucru nu înseamnă că acest caz nu va afecta imaginea familiei Murdoch sau funcţionarea sa internă. Orice scurgeri de informaţii privind procedurile judiciare sau documentele vor genera fără îndoială şi mai multă intrigă în jurul familiei.

Pentru ce se bat moştenitorii?

Fiind cea mai vizionată reţea de ştiri prin cablu din SUA, Fox News este una dintre bijuteriile coroanei din imperiul lui Murdoch. Într-un peisaj media dur, marcat de concedieri, Fox News n-a încercat prea tare să concureze cu platformele de streaming rivale. În schimb, s-a concentrat pe ştiri şi sport, evenimente live care i-au permis să se descurce mai bine decât companii precum Paramount Global şi Warner Bros sau Discovery Inc. Participaţiile News Corp., în cadrul publicaţiei Wall Street Journal şi REA, o afacere imobiliară online în Australia, au reuşit, de asemenea, să prospere pe fondul migraţiei către publicitatea digitală.

Cum s-ar putea termina războiul pentru imperiul lui Rupert Murdoch?

Dacă instanţa care gestionează succesiunea îi permite lui Murdoch să îi predea controlul lui Lachlan, Fox News va continua probabil să fie cel mai puternic canal de ştiri conservator din SUA. Dacă cei trei fraţi ai lui Lachlan ar câştiga procesul şi ar obţine un control mai mare, rolul lui Lachlan s-ar schimba probabil după moartea tatălui lor. Copiii ar putea duce reţeaua pe un teritoriu nou, mai moderat, şi ar putea schimba radical peisajul media de ştiri – sau chiar ar putea încerca să vândă afacerile familiei.

După audierea argumentelor, instanţa de succesiune va emite o recomandare – în esenţă, opinia judecătorului cu privire la ce ar trebui să se întâmple în continuare. Partea care pierde poate face apel în termen de 14 zile, ceea ce va duce cazul în faţa unei instanţe districtuale de succesiune; judecătorul respectiv poate fie să anuleze recomandarea judecătorului anterior, declarând-o eronată, fie să o menţină. Una dintre părţi ar putea apoi face apel la Curtea Supremă din Nevada.

Cum arată imperiul care l-a făcut pe Rupert Murdoch unul dintre cele mai grele nume din media globală?

Rupert Murdoch s-a născut în Australia şi a crescut pe lângă un tată care era patron de ziar, ceea ce i-a influenţat direct alegerile şi direcţia în viaţă şi business. În timp, Murdoch a construit un ansamblu masiv de instituţii media, reţele de televiziune şi studiouri de divertisment în Australia, SUA şi Marea Britanie. El are o avere netă de 10,6 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. Afacerile lui Murdoch au fost legendare, printre acestea numărându-se vânzarea businessului de divertisment 21st Century Fox către Walt Disney Co. pentru 71,3 miliarde de dolari în 2019.

Ascensiunea lui Murdoch la putere nu a fost lipsită de controverse. În Regatul Unit, s-a descoperit că tabloidele lui Murdoch, inclusiv actualul News of the World, au fost implicate în interceptări telefonice ilegale ale unor celebrităţi, victime ale unor infracţiuni şi membri ai familiei regale britanice la începutul anilor 2000. Fox News s-a confruntat cu o serie de scandaluri de hărţuire sexuală în anii 2010, ceea ce a dus la exodul talentelor şi oamenilor de top, inclusiv al directorului Fox News, Roger Ailes. Fox a fost criticată pentru creşterea diviziunii politice în SUA şi a fost de acord să plătească o despăgubire de 787,5 milioane de dolari pentru defăimare către Dominion Voting Systems, după ce în urma procesului s-a demonstrat că Fox News a raportat în mod fals că maşinile de numărat voturi ale Dominion Voting Systems au fost manipulate pentru a întoarce alegerile din 2020 în favoarea preşedintelui Joe Biden.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală