Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China

15 Nov. 2024, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 15:52 // Actual //  Ursu Victor

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că viitoarea administrație americană va continua să protejeze agresiv piața internă, riscând să dezmembreze lanțurile valorice dintre Europa și SUA. Declarația a fost făcută în cadrul unui panel dedicat competitivității europene, unde Macron a subliniat că „intrăm în mod clar într-o lume a războaielor tarifare”.

Fostul președinte american Donald Trump a propus recent aplicarea unor tarife de 10% până la 20% pentru toate bunurile importate, o măsură care ar putea afecta puternic industriile europene dependente de export, precum cea auto și chimică. Această propunere vine pe fondul unor tensiuni comerciale deja existente, alimentate de subvențiile ecologice ale administrației Biden, taxele pe oțel și aluminiu, precum și disputa de lungă durată dintre companiile Boeing și Airbus.

Tensiunile comerciale nu se opresc însă aici. Uniunea Europeană a lansat o anchetă antisubvenții împotriva vehiculelor electrice produse în China, o măsură care a provocat reacții dure din partea Beijingului. Ca răspuns, China a impus tarife asupra unor produse europene, precum rachiurile, afectând în special industria coniacului francez.

Macron a avertizat că Washingtonul ar putea accelera separarea economică a europenilor de China prin impunerea unor tarife drastice împotriva Beijingului. „Unul dintre riscuri este ca aceste tarife să afecteze pe toată lumea, inclusiv Europa, și să forțeze o separare mai rapidă de piața chineză”, a declarat Macron.

La rândul său, fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a susținut importanța unei strategii comune a UE pentru a naviga în acest context economic global complex. Cu toate acestea, Europa se confruntă cu diviziuni interne, Germania fiind una dintre țările care critică tarifele impuse vehiculelor electrice chineze, din cauza impactului asupra producătorilor săi auto.

Macron a atras atenția asupra riscului unei fracturi între țările europene. „Unele state, mai dependente de piața americană, ar putea ceda mai ușor presiunii Washingtonului, în timp ce altele, mai expuse pieței chineze, vor încerca să-și protejeze interesele”, a declarat el, subliniind nevoia unei politici europene unite în fața acestor provocări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO