Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China

15 Nov. 2024, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2024, 15:52 // Actual //  Ursu Victor

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că viitoarea administrație americană va continua să protejeze agresiv piața internă, riscând să dezmembreze lanțurile valorice dintre Europa și SUA. Declarația a fost făcută în cadrul unui panel dedicat competitivității europene, unde Macron a subliniat că „intrăm în mod clar într-o lume a războaielor tarifare”.

Fostul președinte american Donald Trump a propus recent aplicarea unor tarife de 10% până la 20% pentru toate bunurile importate, o măsură care ar putea afecta puternic industriile europene dependente de export, precum cea auto și chimică. Această propunere vine pe fondul unor tensiuni comerciale deja existente, alimentate de subvențiile ecologice ale administrației Biden, taxele pe oțel și aluminiu, precum și disputa de lungă durată dintre companiile Boeing și Airbus.

Tensiunile comerciale nu se opresc însă aici. Uniunea Europeană a lansat o anchetă antisubvenții împotriva vehiculelor electrice produse în China, o măsură care a provocat reacții dure din partea Beijingului. Ca răspuns, China a impus tarife asupra unor produse europene, precum rachiurile, afectând în special industria coniacului francez.

Macron a avertizat că Washingtonul ar putea accelera separarea economică a europenilor de China prin impunerea unor tarife drastice împotriva Beijingului. „Unul dintre riscuri este ca aceste tarife să afecteze pe toată lumea, inclusiv Europa, și să forțeze o separare mai rapidă de piața chineză”, a declarat Macron.

La rândul său, fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a susținut importanța unei strategii comune a UE pentru a naviga în acest context economic global complex. Cu toate acestea, Europa se confruntă cu diviziuni interne, Germania fiind una dintre țările care critică tarifele impuse vehiculelor electrice chineze, din cauza impactului asupra producătorilor săi auto.

Macron a atras atenția asupra riscului unei fracturi între țările europene. „Unele state, mai dependente de piața americană, ar putea ceda mai ușor presiunii Washingtonului, în timp ce altele, mai expuse pieței chineze, vor încerca să-și protejeze interesele”, a declarat el, subliniind nevoia unei politici europene unite în fața acestor provocări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ