Mafia uleiului din Moldova! Trans Oil, acuzată de crearea unui deficit artificial pentru a majora prețurile

08 Mart. 2025, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Mart. 2025, 10:50 // Actual //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, critică autoritățile pentru lipsa de reacție în fața scumpirii  uleiului vegetal, un produs alimentar esențial pentru populația Republicii Moldova. Într-o postare recentă, acesta și-a exprimat dezamăgirea că Guvernul nu a convocat o ședință de urgență pentru a analiza situația și pentru a lua măsuri concrete.

Slusari a evidențiat că industria producției de ulei din Moldova este dominată de holdingul Trans Oil, deținut de omul de afaceri Vaja Jhashi, care, potrivit acestuia, ar fi contribuit la crearea unui deficit artificial pe piață. „Fabricile din Moldova, care aparțin acestui holding cu interese străine țării noastre, practic nu au lucrat din septembrie 2024. În loc să proceseze materia primă, acestea au transformat uzinele în elevatoare pentru depozitare, iar o mare parte din semințele de floarea-soarelui au fost exportate în alte țări, inclusiv în România, unde Trans Oil are propriile capacități de procesare”, a declarat Slusari.

Acesta a mai subliniat că din cauza opririi activității fabricilor, majoritatea angajaților din acest sector se află în șomaj tehnic, iar supermarketurile au fost invadate de ulei importat din Ucraina. „Atunci când se creează un deficit, după legile economiei de piață, prețurile cresc inevitabil”, a avertizat Slusari.

În postarea sa, fostul deputat a criticat-o și pe ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, pentru declarațiile sale ezitante privind situația. Totodată, el a acuzat fostul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, că a fost conștient de această situație, dar nu a intervenit, permițând astfel distrugerea industriei alimentare autohtone și creșterea dependenței de importuri.

Slusari a propus o nouă abordare legislativă pentru securitatea alimentară a țării, prin adoptarea unei legi privind suveranitatea agroalimentară. „Moldova trebuie să stabilească prin lege lista produselor la care trebuie să fie autosuficientă 100%, fără importuri. În același timp, trebuie să oferim sprijin prioritar producătorilor mici și mijlocii, cei care sunt cu adevărat legați de această țară și pot contribui la salvarea economiei naționale”, a concluzionat el.

Miercuri, ministra Agricculturii, Ludmila Catlabuga declara: „Creșterea a fost influențată de mai mulți factori, începând cu materia primă – semințele de floarea-soarelui. Seceta din 2024 a redus productivitatea, iar fermierii sunt reticenți să vândă materia primă, în așteptarea unor prețuri mai mari”, a declarat Catlabuga.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Apr. 2025, 15:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
22 Apr. 2025, 15:20 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Maib continuă să diversifice portofoliul de oportunități investiționale oferite clienților și anunță lansarea emisiunii a doua din cadrul programului trei de obligațiuni corporative. Produsul investițional este accesibil clienților maib începând cu 17 aprilie 2025. Noua  emisiune face parte dintr-un program ambițios, lansat în martie 2025, care presupune emiterea a 10 serii consecutive de obligațiuni corporative de clase diferite, fiecare în valoare de 150 de milioane de lei. 

Ce trebuie să știi despre cea de-a doua emisiune:

  • Perioada de subscriere: 20 de zile calendaristice;
  • Valoare nominală: 20 000 de lei per obligațiune;
  • Volum maxim: 7500 de obligațiuni;
  • Valoare totală: 150 de milioane de lei;
  • Dobândă: lunară, cu rată flotantă, ajustată anual;
  • Clasa obligațiunii: a VII-a (marja +1,5%);
  • Rata cuponului în primul an: 6,42% *.

*Notă: Conform Codului Fiscal, veniturile obținute din dobânzi sunt supuse impozitării.

Obligațiunile corporative sunt disponibile atât pentru persoanele fizice rezidente, cât și pentru cele nerezidente în Republica Moldova, iar cererea de subscriere poate fi depusă:

  • în orice sucursală maib
  • la oficiul intermediarului – Chișinău, str. 31 august 1989 nr. 127, maib park;
  • online, cu semnătură electronică avansată calificată. Lasă o cerere pe pagina oficială maib și vei fi contactat în scurt timp.

Procesul de subscriere se desfășoară după principiul „primul venit, primul servit”, iar maib își rezervă dreptul de a închide anticipat oferta în cazul subscrierii integrale. Până a depune cererea, este important ca investitorul să analizeze Prospectul de ofertă publică și informațiile aferente publicate pe pagina www.maib.md 

Maib rămâne dedicată să ofere produse și servicii financiare inovatoare, menite să satisfacă nevoile și obiectivele financiare ale clienților săi. Mai multe detalii despre această oportunitate de a investi, dar și despre caracteristicile obligațiunilor corporative maib află aici.

Investește în obligațiuni corporative maib și bucură-te de siguranță financiară și randament optim.

Tu conduci. maib

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009