Magnații decid soarta agricultorilor! Legea secetei, blocată de Guvern pentru interese ascunse

12 Dec. 2024, 09:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 09:27 // Actual //  Ursu Victor

Fostul reprezentant al Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, și-a exprimat îngrijorarea într-o postare pe Facebook referitoare la blocajul proiectului  de lege crucial pentru agricultorii afectați de seceta din 2024. Inițiativa legislativă, înaintată de deputatul Alex Trubca, este, conform lui Slusari, obstrucționată de influența unor grupuri de interese din cadrul Guvernului.

„Un grup îngust de magnați trag sforile în executiv și apropie catastrofa financiară a sutelor de fermieri micro, mici și mijlocii, mulți dintre care deja sunt executați,” a declarat Slusari.

Situația este agravată de retragerea avizului Guvernului la proiectul de lege, decizie luată fără explicații de către Ministerul Agriculturii. Această retragere împiedică includerea proiectului pe agenda ședinței plenare a Parlamentului, în pofida promisiunii făcute fermierilor de adoptare a legii în două lecturi până pe 5 decembrie.

Slusari a subliniat că lipsa de acțiune a autorităților și implicarea Ministerului Agriculturii în „jocuri murdare” pun în pericol supraviețuirea fermierilor mici și mijlocii, care constituie coloana vertebrală a agriculturii moldovenești.

Marți, în cadrul consultărilor de la Parlament, au fost discutate modificările propuse la Legea Secetei, care aduc schimbări semnificative în sprijinul agricultorilor afectați de dificultăți financiare.

De asemenea, s-a clarificat că datoriile acumulate începând cu 1 septembrie 2022 vor fi eligibile pentru beneficiile legii, eliminând interpretările ambigue din legislația actuală.

Totodată, au fost incluși furnizorii de inputuri agricole printre potențialii beneficiari ai legii, iar creditorilor li se interzice cesionarea creanțelor fără acordul debitorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană începând cu anul 2027, datorită proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. Anunțul a fost făcut miercuri seară, în exclusivitate la Antena 3 CNN, de Cristina Verchere, CEO OMV Petrom. Aceasta a subliniat importanța strategică a proiectului, estimând că statul român va beneficia de aproximativ 20 de miliarde de euro pe durata de viață a producției.

Cristina Verchere a detaliat progresul lucrărilor, menționând că deja au început construcția platformei de foraj în Indonezia și Italia, iar instalația de foraj Transocean Barents a ajuns la Constanța. Activitatea de foraj va începe în 2025, iar în 2027 se preconizează să se înregistreze prima producție de gaz.

„Neptun Deep va deveni o sursă vitală de securitate energetică pentru România, asigurând independența țării în aprovizionarea cu energie. Este un proiect economic important, care va pune România pe harta energetică a Europei”, a afirmat Verchere. Proiectul va adăuga un impact semnificativ economiei românești, având un rol esențial în diversificarea surselor de energie ale țării.

Verchere a subliniat și mândria echipei care lucrează la acest proiect de amploare, caracterizându-l ca un început al unei noi ere în sectorul energetic românesc. Producția de gaz din Neptun Deep va contribui la consolidarea poziției României ca actor energetic important în regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală