Beijingul pregătește un șoc monetar ca răspuns la tarifele SUA

11 Dec. 2024, 17:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 17:52 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din China discută posibilitatea unei devalorizări a yuanului în 2025, ca măsură de contracarare a posibilei înăspriri a politicilor comerciale americane sub o nouă administrație Trump, informează Reuters, citând surse apropiate cu situația. Potrivit acestora, Beijingul consideră necesare stimulente economice mai ample pentru a face față impactului majorării tarifelor comerciale.

Donald Trump a amenințat cu introducerea unor taxe generale de 10% pentru toate mărfurile importate în Statele Unite, inclusiv tarife specifice pentru importurile din China, ceea ce ar putea ridica taxele pentru produsele chinezești la 60%. O devalorizare a yuanului ar putea reduce costurile exporturilor chineze, diminuând efectul tarifelor și creând condiții monetare mai favorabile în China.

Banca Centrală a Chinei și Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care răspunde solicitărilor presei în numele guvernului, nu au oferit un răspuns imediat pentru comentarii.

Potrivit surselor Reuters, o posibilă devalorizare a yuanului ar reprezenta o abatere de la politica tradițională a Chinei de menținere a stabilității monedei naționale. Deși este improbabil ca banca centrală să anunțe oficial că renunță la susținerea yuanului, ar putea sublinia o mai mare libertate a pieței în stabilirea cursului valutar.

La începutul săptămânii, conducerea chineză a făcut un prim pas către relaxarea politicii monetare, pentru prima dată din 2010. În declarațiile Biroului Politic al Partidului Comunist nu s-a menționat necesitatea menținerii unui yuan „în mare parte stabil” – o formulare utilizată ultima dată în luna iulie.

Potrivit unei surse Reuters, Banca Populară a Chinei analizează posibilitatea devalorizării yuanului la 7,5 unități pentru un dolar, ceea ce ar reprezenta o scădere de aproximativ 3,5% față de nivelul actual de 7,25.

În timpul primului mandat al lui Donald Trump, yuanul s-a depreciat cu peste 12% față de dolar, între martie 2018 și mai 2020, pe fondul războiului comercial dintre Washington și Beijing. Devalorizarea yuanului ar putea ajuta economia Chinei să își atingă obiectivul de creștere economică de 5% și să reducă presiunile deflaționiste prin creșterea veniturilor din exporturi și scumpirea importurilor.

Conform prognozelor analiștilor, yuanul ar putea ajunge la un curs de 7,37 pentru un dolar până la sfârșitul anului 2025. De la sfârșitul lunii septembrie, moneda chineză s-a depreciat cu aproape 4%, pe măsură ce investitorii au început să anticipeze o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă. În trecut, Banca Centrală a Chinei a intervenit pentru a limita volatilitatea yuanului prin achiziții și vânzări de valută prin intermediul băncilor de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO