Mahării loteriei se „scaldă-n” bani cu venituri de miliarde. Alaiba: Loteria e un viciu și nu trebuie promovat

15 Dec. 2021, 14:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 14:37 // Actual //  Lupu Eduard

Zilnic, în Republica Moldova, se vând peste 1,3 milioane de bilete la loterie, iar cumpărătorii sunt în general persoane vulnerabile. În ultimele opt luni, veniturile industriei jocurilor de noroc au crescut de la 600 de milioane, la 2,6 miliarde de lei în opt luni ale lui 2021. Impozitele plătite către stat sunt zero, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care a explicat interzicerea publicității jocurilor de noroc de la 1 ianuarie 2022.

Este o problemă, pentru că atunci când omul dă o mare parte din venitul său pe asemenea viciu, pentru că este un viciu, înseamnă că el nu își alocă bani pentru alte necesități. Și iarăși, noi vorbim de pensionari, cazuri reale, oameni care jumătate din pensie la momentul în care o primesc o dau pe bilete de loterie. Acestea-s cazuri din satele noastre, cazuri pe care le putem vedea pur și simplu la o plimbare prin localitățile noastre rurale. Deci, nu trebuie să negăm problema. (…) Dacă e să fac o paralelă și să vedem modul în care sunt concepute aceste materiale promoționale video ș.a.m.d., ele sunt concepute pentru cei mai săraci oameni din țara asta”, a explicat Alaiba.

Deputatul a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că publicitatea jocurilor de noroc va fi interzisă după modelul țigărilor.

Atunci când o să intrați în oficiul poștal n-o să vedeți tot felul de afișaje cu publicitate, ele nu sunt interzise în vânzare, însă ele nu pot fi afișate public în ghișee, așa cum avem la toate supermarketurile și la toate chioșcurile, că-i imposibili să faci o plimbare de 100 de metri, am impresia, în centrul Chișinăului fără ca să vezi, cel puțin, o promovare a jocurilor de noroc. Și asta-i problema, pentru că acest viciu se ține pe o publicitate foarte, foarte intensă și foarte generos finanțată. Și de aici și motivul din care a trebuit să intervenim anume aici, pe publicitate. La televizor n-o să mai fie reclamă a loteriilor și apeluri de genul: „Vino, joacă și câștigă”, a punctat Alaiba.

Directorul companiei “Loteria Naţională a Moldovei”, Vadim Dermenji, susţine că proiectul de lege dreprezintă o amenințare pentru jocurile de noroc legale, care asigură respectarea legislației, plata impozitelor, precum și respectarea drepturilor consumatorilor. Mai mult, potrivit lui Dermenji, iniţiativa lui Alaiba va favoriza companiile din străinătate, care nu dețin autorizație de activitate în Moldova, nu plătesc niciun leu la bugetul de stat, deși au rulaj de sute de milioane de lei.

Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, venitul statului pe care noi i l-am asigurat este de aproximativ 180 de milioane de lei. Asta vorbește despre faptul că această ramură a început să se dezvolte, iar proiectul de lege propus va stopa această creștere, va opri dezvoltarea acestei afaceri, respectiv pierderile pe care le va suporta statul, conform calculelor noastre ar fi aproximativ 50 de milioane de lei în fiecare an, în următorii 10 ani.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Construcția drumului de către podul de peste Prut de la Leova are loc cu pași repezi. Lucările de la drumul de acces la pod sunt în toi. Premierul Dorin Recean anunța că în luna mai peste podul de pontoane va trece primul autovehicul în România.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec deja de 260 milioane lei.

Capacitatea portantă va fi de 40 de tone şi 7 tone per axă, adică va  permite circulaţia camioanelor, inclusiv în plin sezon de recoltare. Pe pod este preconizată și trecerea pietonală.

Podul va avea o lungime de 60 de metri, o lăţime de 14  metri şi o capacitate de 40 de tone. Potrivit proiectului, urmează a   fi construit şi un drum de acces cu o lungime de 3 km. Lucrările  urmează a fi finalizate până în toamna acestui an.

Lucrările de sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Deși Chișinăul susține că în luna mai va fi dat în exploatare podul, pe parteaa română lucrările nu au început.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău