Casa Mierii: cuplul care a combinat dragostea pentru apicultură cu plăcerea de a primi oaspeți și a lansat o afacere

07 Iul. 2021, 13:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Iul. 2021, 13:10 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Cuplul Iulia și Ion Guțu a combinat dragostea pentru apicultură cu plăcerea de a primi oaspeți și de câțiva ani gestionează împreună o afacere. Cei doi au construit o pensiune în apropierea parcului din Țaul, raionul Dondușeni.

Cele două fiice aflate peste hotare au fost și motorul acestei afaceri. Ele au reușit au insistat și și-au susținut părinții. Acest fapt le-a permis să aplice la programul „PARE 1+1”.

Inițial, soții Iulia și Ion Guțu dețineau doar o prisacă, iar datorită grantului obținut au reușit să construiască o afacere la care nici nu au visat. Cei doi au construit o pensiune care se alinează cu tradițiile moldovenești.

Vizitatotii pensiunii „Casa Mierii” pot beneficia de diverse servicii, inclusiv terapii cu zumzet de albine. Această metodă a fost preluată de antreprenori de la o pensiune din Ucraina, care este benefică pentru sănătate. Ședințele se desfășoară în csuțe special amenajate, unde oaspeții pot să doarmă în „compania albinelor”.

De asemenea, cei care aleg o escapadă în nordul țării la „Casa Mierii” vor fi primiți de gazde cu bucate tradiționale într-un mediu ecologic.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală