Mai multe activități de educație financiară. Ministerul Finanțelor se alătură campaniei Global Money Week 2021

18 Mart. 2021, 16:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2021, 16:58 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Săptpmâna viitoare vor avea loc o serie de activități dedicate tinerilor care vor să afle mai multe despre acumularea și distribuirea banilor publici. Activitățile vor fi organizate de Ministerul Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, Centrul de Tehnologii în Finanțe în colaborare cu A.O FINEDU în cadrul Global Money Week 2021 (Săptămâna Internațională a Educației Financiare), cu genericul „Bugetul public este bugetul tău”.

Activitățile organizate au ca scop sporirea gradului de alfabetizare financiară a tinerilor.

Startul acțiunilor dedicate Global Money Week 2021 va fi dat prin lansarea Clubului Finanțelor Publice.

În cadrul săptămânii se vor desfășura 5 evenimete:

I: Declarația pe venit: ghid practic pentru studenți, prezentat de Corina Pavlișciuc, șefă adjunctă a Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor, Serviciul Fiscal de Stat. Acțiune organizată în parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASEM).

II: Lansarea primului webinar din seria Public Finance Talks, dedicat elevilor din toată țara, cu tematica: Află cum se acumulează și se distribuie finanțele publice. Webinarul are ca scop explicarea unor concepte fundamentale în ceea ce ține de finanțele publice. Evenimentul va fi moderat de Silvia Cotun, Consultant principal, Direcția politici și sinteză bugetară, Ministerul Finanțelor și Diana Grosu-Axenti, Director-adjunct al Oficiului de Gestionare a Proiectelor de Asistență Externă.

III: Educarea financiară formală și neformală unde vor fi invitați Grigore Belostecinic, rector al ASEM, Iuri Pașinschi, secretar general al Ministerul Finanțelor și Adrian Gheorghiță, director adjunct pe Advocacy și Dezvoltare, Camera Americană de Comerț din Moldova.

IV: Activitatea intelectuală FINTRIVIA în format pub-quiz, care are ca scop creșterea gradului de educare financiară prin intermediul jocurilor intelectuale de grup.

V. Mini Turnament de Dezbateri, în cadrul căruia va fi dezbătut subiectul: Importul mașinilor fără limită de vârstă ar trebui interzis. Evenimentul va fi comoderat de Ana Luca, șefa Direcției audit intern, Serviciul Vamal și Pavel Cerbușca, directorul Liceului Teoretic Republican Aristotel.

Participarea este gratuită și se va desfășura în format online, participanții se vor conecta printr-un link de acces.

Este pentru prima dată când Ministerul Finanțelor se alătură evenimentului Global Money Week, în cadrul căruia participă publicul din aproape 175 de țări. Global Money Week este o mișcare globală de creștere a nivelului de educare financiară în rândul tinerilor.

Programul activităților:

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău