Maia Sandu pentru FT: Rusia a încercat mereu să controleze Moldova. Noi vrem să fim parte din lumea democrată

05 Mai 2023, 20:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2023, 20:00 // Actual //  Lupu Eduard

„Nu cred că s-ar fi oprit la graniţă”, spune Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, într-un interviu pentru Financial Times.

„Suntem în siguranţă astăzi doar datorită Ucrainei.” Acest lucru pare aproape incontestabil: Moldova are o armată minusculă şi a fost mult timp o marionetă a Rusiei.

Neştiind dacă Moldova era pe cale să fie invadată, în primele săptămâni săptămâni de război s-a concentrat, spune ea, asupra refugiaţilor: peste o jumătate de milion de oamemi au trecut  graniţ, epuizând resursele deja limitate ale ţării. Plănuia Maia Sandu să rămână în caz de invadau ruşii?

„Da, sigur, trebuia. Aş fi rămas, dar aşteptarea noastră era să reuşim să trimitem cât mai mulţi oameni într-un loc sigur, acela fiind România”

„Ruşii şi-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să ne întoarcem în trecut. Însă, noi nu ne dorim asta. Moldova a fost parte a zonei buffer timp de 30 de ani şi asta pentru noi a însemnat sărăcie, corupţie, proastă guvernanţă şi emigrare. Vrem să fim parte a lumii democratice.”

Moldovenii pro-europeni pot vedea uşor diferenţa dintre ce este în vest şi Rusia. Aproape 3 sferturi din populaţia Moldovei vorbeşte limba română şi 12% sunt vorbitori de limba rusă. Rusia a încercat mereu să exploateze frica că limba rusă şi tradiţiile sunt în pericol, ba chiar că Moldova ar urma să redevină parte a României mari. Aceste frici au alimentat regimul secesionist de la Tiraspol, care în urma unui scurt război sângeros din 1992 a fost condus de separatişti pro-ruşi.

„Rusia a încercat mereu să controleze Moldova”, spune Maia Sandu. „Când au văzut că nu mai pot folosi energia ca armă de şantaj au organizat proteste de stradă pentru a profita de greutăţile sociale pe care le întâmpină oamenii”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău