Premieră! Republica Moldova, face bani din exportul de gaz. De ce nu scade tariful pentru populație

05 Mai 2023, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2023, 16:16 // Actual //  Lupu Eduard

Energocom a cumpărat 600 de milioane de metri cubi de gaz în perioada în perioada de toamnă – iarnă, iar în prezent în stocuri mai sunt 150 milioane metri cubi, a declarat, într-o conferință de presă, Victor Bînzari, directorul interimar Energocom.

Potrivit lui Bînzari, 300 de milioane de metri cubi au fost depozitate în România și Ucraina, iar arestul au fost livrate în timp real către Moldovagaz.

„Pentru prima dată, Republica Moldova a utilizat coridorul transbalcanic prin interconectorul TAP dintre Grecia și Bulgaria, dar și gazoductul Iași-Ungheni. Am reușit să demonstrăm că gazoductul transbalcanic poate fi utilizat și în regim revers ”, a punctat Bînzari.

Șeful de la Energocom spune că traderii sunt reticenți în avea relații cu companiile de stat, din cauza riscului proceselor de judecată. „Am depus eforturi să nu difuzăm date din contract și să fim corecți”.

Referindu-se la costulde achiziție pentru luna aprilie, Bînzari a spus că Energocom cumpără la un preț de 672 USD pentru mia de metri, preț similar cu care livrează Gazprom către Moldovagaz.

„În prezent Energocom nu cumpără gaze. Compania va începe achizițiile după ce va prezenta raportul de activitate pentru anul 2022. La ora actuală utilizăm gazul din rezerve. Suntem de proces final de a stabili cum precedăm și să ne pregătim pentru iarna viitoare. Luăm în calcul și cele mai proaste scenarii – deconectarea definitivă a gazului de către Gazprom”, a mai spus Bînzari.

Directorul susține că anul trecut Energocom a făcut un profit de 140 de milioane de lei pentru anul 2022, inclusiv din vânzarea gazelor în afara țării – 57 milioane de lei, 41 milioane de lei din împrumutul de 1 miliard de lei acordate Moldovagaz și 20 de milioane de lei din activitatea de furnizare.

În ceea ce privește reducerea tarifului pentru populație, Bînzari a afirmat că există mai multe formule când poate fi făcut un mix dintre gazul scump și gazul ieftin 95%/10%. Însă în prezent, nu cred că asta o să influențeze prețul final pentru populație din cauza prețului de achiziție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău