Mare atenție! Ce se întâmplă cu facturile celor debranșați de la căldura centralizată

18 Ian. 2024, 10:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Ian. 2024, 10:43 // Actual //  bani.md

Cei care s-au debranșat de la căldura centralizată, nu sunt scutiți de achitarea facturii la căldură. „Termoelectrica nu ia mai multă energie or, toate facturile adunate ale locatarilor trebuie să coincidă cu datele de la contor de la intrarea în bloc”, a declarat într-o conferință de presă directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan, care a explicat noua metodologie de facturare a căldurii în blocurile din Capitală.

„Toate apartamentele, mai ales cele debranșate, trebuie să contribuie la plata facturii la căldură. Este vorba de spațiile comune, scară, subsol și coloanele care tranzitează apartamentele. Un lucru nou din metodologie este coeficientul Q18”, a explicat Razlovan.

Potrivit lui, Q 18 este coeficientul care ia în calcul temperatura din apartamentele deconectate.

„De exemplu, o familie proprietară a unui apartament pleacă în vacanță. Peste două săptămânii când revine temperatura e de 16 grade. De unde s-a luat căldura? A fost o contribuție comună. Prin urmare dacă ești debranșat trebuie să asiguri o cantitate de căldură. Cum se va depista acest lucru, vom solicita facturile de la ceilalți furnizori și vom analiza consumul. Respectiv dacă va mai mic sau chiar deloc atunci se va lua în calcul coeficientul Q18”, a mai spus directorul Termoelectrica.

Șeful companiei termoenergetice a explicat de ce tarifele din acest an sunt mai mari. „Nu se mai acordă compensația la compensația la căldură de către municipalitate”

Anul trecut toți proprietarii celor 25 de mii de apartamente debranșate de la sistemul centralizat de căldură au aplicat pentru compensații de la guvern, în timp ce în sezonul de încălzire 2023-2024, doar 16 mi de proprietari au solicitat compensații.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor beneficia de rambursarea sumei impozitului funciar pentru anul 2024 din contul TVA-ului acumulat, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi în lectura a doua de Parlament.

Inițiativa legislativă, susținută de 58 de deputați, a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. Potrivit autorului, măsura vine în sprijinul agricultorilor afectați de crizele succesive din ultimii ani, precum criza logistică, scumpirea fertilizanților și seceta severă din vara anului 2024.

„Proiectul de lege va ameliora presiunea financiară asupra producătorilor agricoli și va contribui la redresarea sectorului, grav afectat de lipsa de capital de lucru”, a declarat Alexandr Trubca în plenul Parlamentului.

Noua lege prevede că rambursarea se va face prin compensare cu TVA acumulat, ceea ce înseamnă că agricultorii nu vor primi bani în numerar, ci vor beneficia de reducerea obligațiilor fiscale din soldul TVA.

Totodată, proiectul modifică și termenul de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, stabilind că rambursările se vor putea efectua până în iunie 2026 inclusiv.

Legea urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!