Matrapazlâcurile cu gaz din Moldova. Tănase: Vom plăti mai scump în schimb vom scăpa de schemele obscure

29 Oct. 2021, 14:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Oct. 2021, 14:35 // Actual //  Lupu Eduard

La 31 octombrie expiră contractul cu Gazprom de livrare a gazelor Republicii Moldova. Autoritățile Republicii, deocamdată, nu au ajuns la un consens cu concernul rus pentru un nou contract. Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase sugerează că, Chișinăul trebuie să opteze pentru sursele alternative de aprovizizonare cu gaze. Chiar dacă prețul achitat va fi mai mare, „vom scăpa  de schemele obscure energetice odată pentru totdeauna”.

Criza gazelor desigur presupune anumite riscuri: de a plăti mai scump sau chiar de a îngheța. În schimb ea oferă și oportunitatea pentru  “потомки Будулая” (n.r așa mediatizează presa rusă criza gazelor din Moldova) de a scăpa de “потомки хана Батыя” odată pentru totdeauna. Așa cum am reorientat agricultura și vinificația noastră spre piețele occidentale, tot așa vom reuși sa ne  aprovizionat cu gaze de pe alte piețe. Vom plăti mai scump în schimb vom scapă și de schemele obscure energetice odată pentru totdeauna”, a explicat Tănase.

Fotul președinte al Curții Constituționale susține că e mai convenabil pentru Republica Moldova să achiziționeze gaze în condiții transparente decât să plătească un preț mai mic și apoi să se pomenească cu datorii.

Vom ajunge sa ne convingem că este mult mai ieftin sa cumpărăm gaze mai scumpe, dar transparent, decât să cumpărăm  gaze “ieftine” de la un regim cleptocratic, să le plătim și mai apoi, să ne pomenim cu datorii de milioane”, a punctat Tănase.

Republica Moldova, deocamdată, nu a reușit să încheie un contract de livrare a gazelor cu Gazprom. În data de 22 octombrie a fost instituită Starea de Urgență în sistemul gazelor naturale, iar Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție a metanului. Ulterior, Gazprom acuza Republica Moldova de problema livrărilor de gaze. Gazprom declara că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 noiembrie va fi sistată livrarea gazelor.

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău