Milardarul Elon Musk „taie” din prețul conacului său din California. Cu cât îl vinde?

14 Oct. 2021, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2021, 10:13 // Actual //  bani.md

Miliardarul Elon Musk, cel mai bogat om din lume, reduce prețul conacului său din California după ce a anunțat că mută sediul central al Tesla în Austin, Texas.

Casa de 16.000 de metri pătrați a directorului executiv Tesla Inc. se vinde la un preț de 31,99 milioane de dolari, în scădere cu aproximativ 5,5 milioane de dolari față de prețul propus anterior, potrivit unei publicații imobiliare pe Zillow.

Musk – care are o avere estimată la peste 225 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. El a făcut un anunț, în iunie, pe Twitter că a decis să vândă ultima casă pe care o deține, la mai bine de un an după ce a anunțat planurile de a vinde majoritatea proprietăților sale. Motivul este de a scăpa de criticile privind averea sa.

Casa din Hillsborough, California, în prezent are șapte dormitoare și zece băi și este amplasată pe un lot de 47 de ari. A fost construită în 1916 și include o bibliotecă și o sală de muzică, împreună cu o bucătărie complet restaurată și o piscină privată.

Musk, în vârstă de 50 de ani, a spus în iunie că imobilul său este închiriat pentru evenimente și că, dacă l-ar vinde, „ar fi mai puțin folosită, dacă nu este cumpărată de o familie mare, ceea ce s-ar putea întâmpla într-o zi”.

Miliardarul a anunțat săptămâna trecută că Tesla își va muta sediul la Austin, Texas, invocând modul în care prețurile mari ale locuințelor și navetele din golfului San Francisco limitează creșterea companiei.

S-a mutat în Texas anul trecut, în timp ce compania sa SpaceX și-a dezvoltat noul vehicul Starship, iar noul Gigafactory al Tesla era în construcție la Austin. Texas este a treia cea mai mare piață a Tesla din SUA, în spatele fiind doar California și Florida. Statul nu are impozit pe venitul personal, în timp ce California impune celor mai bogați rezidenți cele mai mari taxe pe venitul personal din țară.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO