Milionarul Vaja Jhashi joacă poker cu securitatea alimentară a Moldovei! Floarea-soarelui pleacă, fabricile mor

22 Mart. 2025, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Mart. 2025, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria de procesare a uleiului vegetal este distrusă. Supermarketurile sunt pline de ulei ucrainean, chiar și atunci când eticheta este în limba română. Potrivit lui, produsul este importat din Ucraina și doar ambalat local, susține fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari.

„Chiar dacă undeva găsiți sticle cu marca în limbă română, aceasta este adusă din Ucraina și doar ambalată în Moldova”, a scris Slusari.

El își exprimă dezamăgirea că autoritățile nu au reacționat în urma avertismentelor sale anterioare. Deși a avut „un gram de speranță naivă” că Guvernul va organiza o ședință pentru a analiza situația, acest lucru nu s-a întâmplat.

Slusari mai menționează că nu funcționează nici Consiliul ramural de pe lângă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, creat prin Legea nr. 257 din 2006. Potrivit acestuia, încercările fermierilor de a convoca o ședință pe tema crizei din sector, încă din septembrie 2024, au eșuat.

„În prezent fabricile autohtone, care aparțin Trans Oil, se află în șomaj tehnic și mulți angajați calificați pleacă. Ce este asta, dacă nu lichidarea intenționată a industriei strategice?”, întreabă retoric fostul deputat.

Slusari respinge argumentele potrivit cărora materia primă ar fi fost prea scumpă, acuzând compania Trans Oil că, deși deține trei fabrici de procesare, a ales să exporte masiv floarea-soarelui, lăsând uzinele din țară fără resurse.

„Milionarul Vaja se joacă cu securitatea alimentară a țării și cu sorțile oamenilor. Dacă nu înțelege acest lucru omul care este prim-ministru, atunci aștept ca doamna președintă să convoace ședința Consiliului de Securitate pe problema respectivă”, a conchis Slusari, atrăgând atenția asupra riscurilor sociale și economice provocate de neglijarea industriei agroalimentare.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii TransOil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2025, 17:05
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
08 Mai 2025, 17:05 // Uncategorized //  Ursu Victor

Cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei, guvernele statelor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au anunțat plăți unice pentru veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit unei analize realizate de The Moscow Times, Rusia oferă una dintre cele mai mici compensații – doar 80.000 de ruble (circa 820 de euro), de 10,5 ori mai puțin decât Uzbekistanul sau Kazahstanul.

Veteranii din Republica Moldova vor primi 30.000 de lei, echivalentul a aproximativ 140.700 de ruble, de două ori mai mult decât suma alocată de autoritățile ruse, în condițiile în care în țară mai trăiesc doar 25 de veterani.

Topul plăților în CSI:
Kârgâzstan: 936.000 ruble
Uzbekistan: 846.000 ruble (~10.000 USD)
Kazahstan: 841.600 ruble (~5 milioane tenge)
Tadjikistan: 197.000 ruble
Moldova: 140.700 ruble
Belarus: 135.000 ruble
Azerbaidjan: 120.000 ruble
Rusia: 80.000 ruble
Armenia / Ucraina: 0 ruble (nu se acordă plăți cu ocazia zilei de 9 mai)

În Rusia trăiesc încă aproximativ 7.000 de veterani. Pe lângă plata unică din partea guvernului federal, 71 de regiuni au aprobat compensații suplimentare, variind de la 10.000 la 2 milioane de ruble.

Republica Saha (Iakuția): 2 milioane ruble / veteran (doar 9 veterani în viață)
Briańsk, Kaluga și Samara: 1 milion ruble
Daghestan: 500.000 ruble
Crimeea: 400.000 ruble

În contrast, Samara oferă 2 milioane de ruble contractanților care merg la război în Ucraina, dublu față de veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial.

În unele regiuni rusești, în loc de bani, veteranii vor primi pachete cadou, inclusiv ceainice, plăpumi, pături, produse alimentare, cum ar fi conserve de pește, salam și dulciuri, notează publicația Verstka.

Potrivit unui acord semnat în 1994 de 12 foste republici sovietice, aceste state s-au angajat să acorde anual ajutoare materiale veteranilor și să le recunoască reciproc statutul și beneficiile. Totuși, Ucraina a ieșit oficial din acest acord în 2024, iar Armenia nu oferă plăți speciale de 9 mai, ci doar o majorare lunară a pensiei veteranilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA