Ministerul Mediului intensifică colaborarea cu MMZ în domeniul protecției mediului înconjurător

18 Sept. 2023, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2023, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

„Uzina Metalurgică din Rezina (MMZ) a plătit în anul 2023, pentru prima dată în istoria Moldovei, o taxă pentru poluarea mediului înconjurător în anul trecut – mai mult de jumătate de milion de lei”, a declarat într-un interviu pentru redacția NewsMaker.md Ministra Mediului, Iordanka-Rodica Iordanova, subliniind că „de asemenea, pentru prima dată în istoria Moldovei, uzina metalurgic[ a raportat toate emisiile și activitățile sale în cadrul sistemului RETP (Registrul Național al Emisiilor și Transportului Substanțelor Poluante)”.

Anterior, conducerea uzinei a anunțat că „MMZ, în calitate de unul dintre liderii din industria regiunii, își asumă responsabilitatea față de protecția mediului înconjurător și desfășoară acțiuni orientate spre reducerea continuă a impactului asupra naturii. Astăzi, uzina respectă cele mai înalte standarde de legislație privind protecția mediului la nivel regional și internațional. Investim resurse semnificative pentru a ne asigura că respectăm aceste norme „mâine”, având ca bază cele mai bune practici globale”.

Pentru a atinge cele mai înalte standarde ecologice internaționale, MMZ a adoptat un program ecologic pe termen lung, cu o sumă totală a activităților de aproximativ 30 de milioane de dolari americani, conform căruia până în prezent s-au realizat investiții de aproximativ 5 milioane de dolari americani.

MMZ a anunțat că menține indicatorii nivelului de concentrație a substanțelor poluante emise sub limita permisă de lege, cu două-trei ori mai mici. La începutul anului, uzina a trecut cu succes prin recertificarea de către compania „SGS” (Elveția) în domeniul managementului ecologic, în conformitate cu standardul ISO 14001:2015.

Conform datelor furnizate de MMZ, în anul 2022, la uzină au avut loc 12 audituri externe de către diferite organizații de certificare străine, pentru a evalua conformitatea produselor MMZ cu standardele mondiale, rezultând obținerea a douăzeci și unu de certificate de conformitate.”

Sursa: https://realitatea.md/ministerul-mediului-intensifica-colaborarea-cu-mmz-in-domeniul-protectiei-mediului-inconjurator/

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău