Ministrul britanic al Finanţelor este unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie. Ce avere are

20 Mai 2022, 17:59
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Mai 2022, 17:59 // Au Bani //  MD Bani

Ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, este inclus în clasamentul celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, potrivit AFP.

Averea ministrului de 42 de ani şi a soţiei sale Akshata Murty, fiica co-fondatorului grupului de tehnologie tehnologie Infosys, este estimată la 730 milioane de lire sterline (aproape 861 milioane de euro), potrivit unui raport anual realizat de publicaţia Sunday Times cu privire la cei mai bogaţi 1.000 de oameni din Marea Britanie.

Conform ediţiei din acest an, Rishi Sunak se clasează pe locul 222 în acest clasament în fruntea căruia se află fraţii Sri şi Gopi Hinduja, proprietari conglomeratului cu acelaşi nume (28,47 miliarde de lire), inventatorul James Dyson (23 miliarde de lire sterline) şi oamenii de afaceri David şi Simon Ruben (22,27 miliarde de lire).

Luna trecută, Rishi Sunak a devenit subiectul unor dezvăluiri stânjenitoare care au prejudiciat imaginea celui care anterior era considerat drept unul cei din mia de succes politicieni din Partidul Conservator. Aceste dezvăluiri au vizat statutul fiscal avantajos de care a beneficiat soţia lui Rishi Sunak, care i-a permis să economisească milioane de lire sterline la plata impozitelor sau cetăţenia americană pe care o deţinea până anul trecut. După aceste dezvăluiri, Akshata Murty, soţia de naţionalitate indiană a ministrului Rishi Sunak, a renunţat la statul de „non rezidentă” în Marea Britanie, chiar dacă ea trăieşte la Londra, care i-a permis să evita plata impozitelor pentru veniturile din străinătate.

Chiar dacă la final nu a fost găsit vinovat de încălcarea codului de conduită ministerial, Rishi Sunak este în continuare acuzat că nu face suficient pentru a ajuta gospodăriile, în condiţiile în care inflaţia din Marea Britanie a urcat la 9% în luna aprilie, cea mai ridicată valoare din ultimii 40 de ani, scrie Agerpres.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ