Mișcări tectonice în coastele Moldovei. Macron: Țara este „destabilizată de mișcări separatiste” și trebuie susținută

15 Iun. 2022, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Iun. 2022, 16:35 // Actual //  bani.md

Preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a declarat miercuri în cadrul conferinţei de presă susţinută alături de preşedintele Klaus Iohannis că sunt necesare mesaje de susţinere pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, ţară „destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi” pe care îl primeşte pe teritoriul său.

„Trebuie să trimitem un mesaj de susţinere către Ucraina, în acest moment critic. Să considerăm şi situaţia Moldovei, ţară vecină, în care mă voi deplasa astăzi. Trebuie să o susţinem, pentru că este destabilizată de mişcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi pe care îl primeşte cu generozitate pe solul său. Reprezentanţii organizaţiilor umanitare mă vor însoţi”, a spus Macron.

„Trebuie, de asemenea, să ţinem cont de efectele asupra regiunii Balcanilor occidentali, care sunt şi ei angajaţi de mai mulţi ani în acest proces de aderare. O regiune care riscă să fie destabilizată de orice mişcare. Vedem că la porţile Uniunii Europene se joacă o situaţie geopolitică inedită. Contextul geopolitic şi deciziile pe care naţiunile europene trebuie să le ia justifică noi discuţii aprofundate şi noi progrese”, a arătat Emmanuel Macron.

Liderul francez a subliniat importanţa discuţiilor cu Ucraina, adăugând că Uniunea Europeană trebuie să transmită semnale politice „clare” către această ţară şi către poporul ucrainean, „care rezistă în mod eroic” de mai multe luni, scrie Agerpres.

„Din punct de vedere politic şi logistic, consider că suntem într-o situaţie de convergenţă la ora actuală pentru a avea discuţii noi cu Ucraina, pentru a continua efortul de cooperare şi de echipare şi efortul financiar. Suntem într-un context în care trebuie să asigurăm exportul de cereale din Ucraina”, a spus președintele francez.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ