Mișcări tectonice în Elefantul lui Sturza! Schimbare de acţionariat

12 Mai 2023, 05:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Mai 2023, 05:44 // Actual //  Lupu Eduard

Elefant Online, unul dintre cei mai mari retailer online de pe piaţa locală, care deţine platforma Elefant.ro, a anunţat joi seară la Bursa de Valori Bucureşti, unde are o emisiune de obligaţiuni listată, că doi dintre acţionarii săi, Millennium Gold Resources Limited şi Catalyst Romania SCA SICAR, au semnat un contract prin care îşi cesionează participaţiile de 58,84% şi de 9,62% din capitalul social, adică 44 de milioane de acţiuni, către Evolution Prest Systems.

„Efectuarea transferului propriu-zis de la acţiuni de la acţionarii cedenţi la acţionarul cesionar se va efectua în baza îndeplinirii unor condiţii suspensive, condiţii ce includ totodată şi obţinerea aprobării, din partea Consiliului Concurenţei, cu privire la controlul concentrărilor economice. Ulterior îndeplinirii condiţiilor suspensive, conform prevederilor legale aplicabile, Elefant Online va informa investitorii şi orice persoane interesate cu privire la îndeplinirea acestor condiţii suspensive”, notează compania în raportul de la bursă.

Potrivit informaţiilor de pe platforma Confidas.ro, Evolution Prest Systems este controlată în proporţie de 63,63% de Mihai Ispas Pătraşcu, fondator şi CEO al evoMAG, unul dintre cele mai mari magazine online din România. Compania nu menţionează despre ce condiţii suspensive este vorba.
Millennium Gold Resources Limited este un offshore din Cipru, activ în România prin intermediul mai multor societăţi şi este controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi cel care în 2010 lansa retailerul Elefant pe piaţă.

Pe de altă parte, Grupul Catalyst este activ în România prin intermediul mai multor societăţi cu activităţi în principal în domeniul IT. Este primul fond de investiţii în startupuri tech din România, susţinut de 3TS Capital.
Elefant a realizat în noiembrie 2021 un plasament privat de obligaţiuni în valoare de circa 17,5 mil. lei, la o rată anuală fixă a cuponului (dobânda) de 9%, plătibilă semestrial. Aceasta a fost a doua emisiune de obligaţiuni a retailerului, după cea de 7,7 mil. lei din 2018 care a ajuns la scadenţă.

Elefant a cochetat şi cu listarea de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, însă în octombrie 2021 Ion Sturza declara pentru ZF că, desi a analizat şi analizează în continuare listarea, compania are şi alte opţiuni pe masă – oferte de la investitori, de la parteneri sau de la bănci.

„Trebuie să facem o pauză şi să analizăm care sunt cele mai bune opţiuni. Am avut în ultimul timp foarte multe oferte şi vrem în primul rând să ne consolidăm ceea ce avem, după aceea să analizăm şi să vedem care ar fi oportunităţile noastre. Atunci când vom lua o decizie, vom anunţa, bineînţeles”, spunea Ion Sturza.

Cu o carieră de afaceri de 35 de ani, dublată de funcţii politice precum cea de premier al Republicii Moldova, Ion Sturza a fost implicat în multiple domenii de activitate, de la petrol, chimie, imobiliare sau digital. Sturza a avut o contribuţie importantă în tranzacţia prin care grupul Rompetrol a fot vândut către KazMunayGas.

O parte dintre investiţiile sale sunt derulate prin intermediul fondului Fribourg Capital, ultima tranzacţie de succes fiind vânzarea proiectului de birouri Liberty din Cluj către americanii de la White Star Real Estate. La acel moment, 2019, tranzacţia a fost evaluată de sursele ZF la circa 40 de milioane de euro.
Elefant a raportat pentru 2022 o pierdere netă de 27,4 mil. lei, faţă de o pierdere de 15,4 mil. lei în anul anterior, la venituri din vânzarea mărfurilor de 175,2 mil. lei, cu 18,8% mai mici.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău