Mișcări tectonice la CNPF! Anunț bombă de la tribuna Parlamentului. Se schimbă legea

05 Mai 2022, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Mai 2022, 12:29 // Actual //  bani.md

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) va fi reformată prin reducerea numărului de membri ai Consiliului de Administrație al acesteia.

În cadrul ședinței în plen, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea legii privind Comisia Națională a Pieței Financiare.

Noua structură și componență a Consiliului de Administrație va fi compusă dintr-un director general și doi directori. Prin urmare deciziile vor fi luate cu un cvorum de minim doi directori din trei.

În opinia autorilor proiectului de lege, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”,  reformarea CNPF va duce la debirocratizarea, simplificarea și eficientizarea în luarea deciziilor de către organul colegial al acesteia, precum și la reducerea cheltuielilor legate de întreținerea instituției.

”În multe țări europene, cu piețe financiare mult mai mari decât cea a Republicii Moldova, asemenea instituții funcționează foarte bine cu doar  trei, cel mult – patru directori ai organului colegial”, a argumentat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Menționăm că, în actuala formă de organizare, Consiliul de Administrație al CNPF are cinci membri, inclusiv președintele.

În data de 9 septembrie 2021, Parlamentul a adoptat hotărârea privind revocarea membrilor Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare: președintelui Valeriu Chițan, vicepreședinților Nina Dosca și Iurie Filip, membrului Viorel Miron. Legislativul a apreciat drept nesatisfăcătoare și lipsită de performanță activitatea membrilor Consiliului de administrație al CNPF.

Pe 7 octombrie, a fost numit un nou vicepreședinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare – Vitalie Lemne. Pe 21 ianuarie 2022, Cornelia Cozlovschi a fost desemnată membru și președinte al Consiliului de administrație, iar Adrian Gheorghiță – membru și vicepreședinte.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!