Modalități de a economisi fără a avea multe bătăi de cap! Încearcă-le și tu

16 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2021, 06:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pentru a ajunge la independență financiară, una dintre primele etape este să începi să economisești. Însă, să facii economii nu este atât de ușor. Iată câteva modalități prin care poți economisi fără prea mult stres și bătăi de cap.

1. Începe cu sume mici și mărește-le treptat 

Începe prin a economisi 1-3% la fiecare salariu și mărește, treptat, economiile la 5-10% ( cum recomandă și experții financiari). Aproape oricine o poate face. Odată ce îți crește venitul înceracă să crești și suma alocată pentru economii.

Poate nu vei acumula o sumă fabuloasă, dar vei înțele că a economisi nu este atât de greu.

2. Încredințează economiile la bancă

Creați un cont de economii în care veți transfera în fiecare lună o anumită sumă de bani, la fel cum este recomandat în primul sfat, crește treptat suma.

3. Pedepsește-te pentru obiceiurile proaste 

Fumezi? Ai petrecut prea mult timp pe instagram? Mănânci prea multe dulciuri? În acest mod poți scăpa de obiceiurile proaste, dar și poți economisi. Stabilește un sistem de penalități și pentru fiecare încălcare a regulilor, obțineți o anumită sumă din portofel.

Am fumat o țigară – 50 de lei, prea mult timp pe Instagram sau Facebook – 100 lei, etc.

5. Continuați să plătiți împrumutul, chiar dacă acesta a fost deja închis

Această metodă a fost inventată și recomandată de expertul financiar american David Ramsey. Când împrumutul este terminat, continuați să plătiți, dar nu la bancă, ci la voi înșivă. Transferați suma plății lunare într-un cont de economii sau investiți acești bani în acțiuni și metale prețioase.

6. Pretindeți că premiile și bonusurile nu există

Dacă ai un venit suplimentar cum ar fi bonusurile sau premiile, ne bucurăm și începem să cheltuim toți acești bani „în plus” pentru divertisment și prostii inutile. Nu mai continua așa. Imaginează-ți că nu există bonusurile și premiile și cheltuie ca de obicei.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Plățile online au adus numeroase avantaje pentru utilizatorii din Moldova, dar implică și anumite riscuri. Deși în fiecare lună în Moldova se efectuează aproximativ 15 milioane de operațiuni cu cardul, valoarea fraudelor înregistrate este nesemnificativă, reprezentând doar 0.01% din valoarea totală a operațiunilor cu cardul. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de tipurile de riscuri cu care ne putem confrunta și să învățăm cum să le evităm, susține Banca Națională a Moldovei.

Tehnicile de fraudare cele mai frecvente includ phishing-ul, ingineria socială, fraudele cu plată anticipată, vânzarea de produse sau servicii fictive și atacurile prin acces la distanță (malware).

Phishing-ul constă în folosirea de pagini de internet banking false sau clone pentru a fura datele de securitate ale victimelor. Aceste pagini sunt accesate prin linkuri trimise prin email, SMS sau mesagerie, sub pretextul unor „actualizări” urgente ale contului bancar. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin evitarea deschiderii linkurilor din surse necunoscute și verificarea autenticității site-ului.

Ingineria socială implică manipularea victimelor pentru a le transfera bani, escrocii pretinzând că sunt rude sau prieteni aflați în situații de urgență. Aceștia pot imita vocea unei persoane cunoscute sau se pot prezenta drept angajați ai băncii. Pentru a preveni acest tip de fraudă, este recomandat să verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă solicită bani și să nu transferați bani fără confirmare directă.

Fraudele cu plată anticipată implică solicitarea unei mici plăți în avans pentru a primi o sumă mare de bani sau pentru a accesa un premiu. Pentru a evita acest tip de fraudă, este important să fiți sceptici cu privire la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate și să nu efectuați plăți în avans pentru premii sau moșteniri.

Vânzarea de produse sau servicii fictive presupune efectuarea unei comenzi online și achitarea acesteia, dar bunurile nu sunt livrate sau serviciile nu sunt prestate. Pentru a preveni acest tip de fraudă, utilizați doar site-uri de încredere și verificați recenziile altor utilizatori înainte de a face o achiziție.

Atacurile prin acces la distanță (malware) implică instalarea de aplicații malițioase pe dispozitivul victimei pentru a intercepta datele sau pentru a obține acces la conturi bancare. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin instalarea unui software de securitate robust și evitarea oferirii accesului la distanță necunoscuților.

Recomandările pentru siguranța plăților online includ verificarea sursei mesajelor și evitarea deschiderii linkurilor sau atașamentelor din emailuri sau mesaje nesolicitate, utilizarea autentificării în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor, monitorizarea periodică a tranzacțiilor pentru a depista orice activitate suspectă și informarea constantă despre cele mai recente metode de fraudă și măsurile de prevenire.

Deși riscurile asociate plăților online sunt reale, măsurile de precauție pot reduce semnificativ șansele de a deveni o victimă a fraudei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău