Moldindconbank, cea mai eficientă bancă din Moldova, și-a consolidat pozițiile pe piață

20 Feb. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2025, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldindconbank și-a consolidat poziția în sistemul bancar, pe parcursul anului 2024, cu o cotă de piață ce a depășit 21%. Rezultatele pentru anul trecut demonstrează că banca este cea mai eficientă instituție financiară din țară, conform indicatorilor de rentabilitate, lider pe segmentul carduri bancare și a extins notabil portofoliile de credite și depozite.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Moldindconbank au atins valoarea de 36,2 miliarde lei, majorându-se cu 16,5% sau cu 5,1 miliarde lei de la începutul anului 2024. Capitalul Băncii a constituit 6,0 miliarde lei, în creştere cu 6,6% sau cu 371 milioane lei.

Portofoliul de credite brut (suma de bază) a atins suma de 19,1 miliarde lei, înregistrând o creștere remarcabilă de la începutul anului 2024 de 36,7% sau cu 5,1 miliarde lei.

Depozitele (suma de bază) au înregistrat valoarea de 28,6 miliarde lei, cu o creștere semnificativă de 19,8% sau cu 4,7 miliarde lei de la începutul anului 2024.

Un segment bancar în care Moldindconbank se poziționează ca lider incontestabil este piața cardurilor bancare și a remiterilor de bani. Cu o cotă de piață de 40,3% din totalul cardurilor active emise și 33,6% din serviciile de remitere de bani, Moldindconbank demonstrează o puternică prezență în sectorul care joacă un rol crucial în procesele economice ale țării. Banca a emis 1,48 milioane de carduri, iar numărul cardurilor sociale a crescut cu 15% în 2024, consolidând astfel poziția sa de lider pe piață.

Practic fiecare al treilea moldovean care anul trecut a contractat credite ipotecare, a optat pentru oferta de la Moldindconbank. Pe parcursul anului 2024, au fost accesate 2623 împrumuturi de acest tip, soldul creditelor ipotecare la finele anului fiind de 5,9 miliarde lei, cu o cotă de piaţă de 31,8%, în creştere cu +1,1 puncte procentuale pe parcursul anului.

Și aplicaţia mobilă a Băncii este preferată de cei mai mulţi utilizatori a căror număr a depăşit 799 mii.

„Această expansiune subliniază angajamentul băncii de a oferi servicii financiare de calitate și de a sprijini dezvoltarea economică a țării. Este un rezultat care confirmă că Moldindconbank este axată pe necesitățile clienților și le oferă produsele care să contribuie la creșterea confortului, bunăstării și eficienței gestionării banilor. Le mulțumim clienților și partenerilor băncii pentru încrederea acordată”, a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Alexander Picker a evidențiat și faptul că Moldindconbank este cea mai eficientă Bancă din Moldova, cu indicatori de rentabilitate ROA (rentabilitatea activelor) de 3,2%, ROE (rentabilitatea capitalului) – 20%, CIR (raportul costuri/venituri) – 47,3%.

Profitul net al Băncii a însumat 1,113 miliarde de lei la finele anului, fiind al doilea rezultat pe sistem. Pe parcursul anului trecut au fost achitate dividende acţionarilor Băncii în sumă de 741,8 milioane lei.

Moldindconbank este parte a Doverie United Holding din Bulgaria. Cota investitorului european în capitalul social al băncii este de 78,21%.

Moldindconbank – mereu alături!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA