Moldindconbank se alătură Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”

25 Apr. 2024, 15:19
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
25 Apr. 2024, 15:19 // Slider //  Soroceanu Olga

Moldindconbank reconfirmă că una din prioritățile sale este investiția în sistemul educației de calitate în Republica Moldova și anunță cu mândrie aderarea la Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”.

„Moldova pentru Educație” este o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării (MEC), desfășurată sub patronajul Președinției Republicii Moldova. 

„Evenimentul este dedicat mediului de afaceri pe care vrem să-l aducem mai aproape de educație. Ne bucurăm că sunt companii care recunosc că investițiile în educație înseamnă o investiție în capitalul uman, în viitorii lor angajați și sunt alături de noi pentru a rezolva provocările strategice pe care le are sistemul nostru și a oferi educație de calitate pentru fiecare copil”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul lansării Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, eveniment care a avut loc în Săptămâna Educației. 

Moldindconbank este una dintre cele 11 companii care vor contribui, cu finanțări în valoare totală de 17 milioane de lei pentru proiectul lansat. Resursele vor fi alocate pentru dotarea sălilor de studii, laboratoarelor, bibliotecilor școlare, sălilor de sport, dar și construcția de sere pentru lecțiile de biologie, achiziționarea și instalarea echipamentelor pentru rețeaua de Internet, bibliotecilor digitale etc. 

Angajamentul de participare la inițiativa Ministerului Educației a fost reconfirmat din partea Moldindconbank de către prim-vicepreședintele Comitetului de Conducere al băncii, Victor Cibotaru.

„Moldindconbank permanent se implică în proiecte sociale de amploare. „Moldova pentru Educație”, în opinia noastră, este un proiect foarte important și nu am putut să nu dăm curs invitației de a participa la el și venim cu o contribuție de 2 milioane de lei. Ținând cont de faptul că Moldindconbank mai mult s-a implicat în diferite proiecte pentru dezvoltarea sportului pentru tineri și copii, donația aceasta am dori să o canalizăm pentru reparația și amenajarea sălilor sportive și terenurilor sportive în școlile din Republica Moldova”, a oferit detalii prim-vicepreședintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Prezent la evenimentul de lansare a Parteneriatului Național „Moldova pentru Educație”, Președintele Parlamentului Igor Grosu a precizat, că pentru a fi realizat cu succes, proiectul necesită susținere atât din partea autorităților, cât și a mediului de afaceri. 

„Ne propunem să mobilizăm eforturile Guvernului, ale comunității de afaceri, ale societății civile și ale partenerilor externi pentru îmbunătățirea calității educației în școlile din Republica Moldova”, a spus Grosu.

 

Primul obiectiv al parteneriatului „Moldova pentru Educație” este modernizarea și dotarea a 35 de instituții din Rețeaua Școlilor Model. Costul total al proiectului se ridică la peste 70 milioane de euro. O parte din aceste cheltuieli vor fi acoperite de către partenerii de dezvoltare ai țării, dar și din bugetul de stat. 

Moldindconbank – mereu alături!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău