Moldova ar putea pierde 500.000.000 lei din cauza unui proiect susţinut de Dumitru Alaiba. Ce reprezintă acesta 

10 Sept. 2021, 13:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Sept. 2021, 13:47 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Bugetul Republicii Moldova ar putea pierde cel puţin jumătate de miliard de lei în următorii 10 ani din cauza unei iniţiative a deputatului PAS, Dumitru Alaiba. Proiectul de lege scandalos se referă la interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc şi pariuri sportive, scrie Publika.md. Asta deşi statul controlează exclusiv acest domeniu prin intermediul companiei „Loteria Naţională a Moldovei”, fondată de Agenţia Proprietăţi Publice. Directorul acestei întreprinderi, Vadim Dermenji, reclamă faptul că în cazul în care proiectul lui Alaiba va fi votat, atunci jocurile de noroc din Moldova vor fi controlate de casele de pariuri din străinătate, care sunt implicate în spălări de bani şi nu achită taxe în ţara noastră.

Directorul companiei „Loteria Naţională a Moldovei”, Vadim Dermenji, susţine că proiectul de lege depus de deputatul PAS  reprezintă o amenințare pentru jocurile de noroc legale, care asigură respectarea legislației, plata impozitelor, precum și respectarea drepturilor consumatorilor. Mai mult, potrivit lui Dermenji, iniţiativa lui Alaiba va favoriza companiile din străinătate, care nu dețin autorizație de activitate în Moldova, nu plătesc niciun leu la bugetul de stat, deși au rulaj de sute de milioane de lei.

„Statul riscă să piardă control asupra jocurilor de noroc, iar acest domeniu va ajunge sub dominația caselor de pariuri din străinătate, implicate în spălare de bani și alte acțiuni ilegale”, a precizat directorul companiei „Loteria Naţională a Moldovei”. 

Directorul NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei susţine că veniturile statului din jocurile de noroc cresc în ultimii ani, iar în acest an vor depăși 100 de milioane de lei.

„În ultimii trei ani, venitul statului pe care noi i l-am asigurat este de aproximativ 180 de milioane de lei. Asta vorbește despre faptul că această ramură a început să se dezvolte, iar proiectul de lege propus va stopa această creștere, va opri dezvoltarea acestei afaceri, respectiv pierderile pe care le va suporta statul, conform calculelor noastre ar fi aproximativ 50 de milioane de lei în fiecare an, în următorii 10 ani. Cel puțin cât e valabil contractul nostru.”, a declarat Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Chiar dacă a iniţiat proiectul de lege scandalos, Dumitru Alaiba a încercat iniţial să evite comunicarea cu presa la acest subiect.

„Despre proiectul dumneavoastră care interzicea publicitatea jocurilor de noroc.
– Vorbim mai târziu, nu vă supărați.
– Vreau să vă întreb, care sunt argumentele dumneavoastră?
– Mai târziu, o să avem consultări. Nu vă supărați.”,a  spus Dumitru Alaiba, deputat PAS.

În urma insistenţelor noastre, Dumitru Alaiba ne-a răspuns la întrebarea legată de riscul ca iniţiativa sa legislativă să afecteze compania de stat „Loteria Naţională a Moldovei”.

„ – Nu cred că anume Loteria Moldovei, care este unica care funcționează legal, să fie dezavantajată, că până la urmă noi creăm condiții de activitate legală, dar în același timp, campania de publicitate finanțată agresiv cu mulți bani, de milioane pe an, care perpetuează această dependență de jocuri de noroc.
– Atunci cum veți limita activitatea agenților economici care lucrează ilegl?
– Trebuie să începem, trebuie să începem.”

Partenerul privat al „Loteriei Naţionale a Moldovei” susţine că, potrivit practicii europene, compania alocă o parte considerabilă din bugetul său pentru susținerea sportului, precum și sponsorizarea a numeroase acțiuni sociale.

„Începând cu luna ianuarie 2021 până în prezent, noi am investit în dezvoltarea sportului mai mult de 2,5 milioane de lei. Eforturile noastre au fost îndreptate spre asigurarea burselor şi crearea condiţiilor pentru a-i ajuta pe sportivi în timpul antrenamentelor, pentru pregătirile de Jocurile Olimpice. Ținând cont că Jocurile Olimpice deja s-au finalizat, planificăm să extindem susținerea sportului moldovenesc. Vrem să investim și în sportul amator.”, a declarat Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Printre perdanți vor fi și instituțiile de presă, pentru care veniturile din publicitate asigură independența editorială şi permit realizarea emisiunilor locale. Inițiativa deputatului Alaiba va lovi și în persoanele sărace, care beneficiază de ajutoare din partea partenerului privat al „Loteriei Naţionale a Moldovei”. Valoarea proiectelor sociale implementate până acum de „NGM Company” în Moldova a ajuns la cinci milioane de lei.

„Până în prezent, peste 10 mii de familii din Republica Moldova au primit ajutor din partea companiei noastre. Orice companie care face business pe jocuri de noroc, trebuie să-și asume unele obligațiuni sociale. Planificăm să investim în continuare o parte din bugetul companiei pentru acțiuni sociale. Niciodată nu am oprit aceste acțiuni sociale, le vom continua, cel puțin cât vom avea posibilitatea să o facem.”, a declarat  Plamen Milanov, directorul NGM Company.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL