Moldova – „elevul silitor”. Le-a dat rușilor de la Gazprom o parte din banii pentru gazul consumat

02 Nov. 2021, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2021, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz a achitat Gazprom-ului o parte din gazul consumat. Este vorba de metanul livrat de concernul rus în luna septembrie, anunță purtătorul de cuvânt al companiei moldovenești, Alexandr Barbov, citat de presa rusă.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova nu intenționează să-și crească datoria față de Gazprom, de aceea își va achita în totalitate plățile pentru metanul consumat. Totodată, Chișinăul urmează să achite și gazul consumat în luna octombrie, care a fost procurat la 790 USD mia de metri cubi.

Până la 1 mai 2022, o companie străină selectată de Guvern va efectua un audit al datoriei Moldovagaz față de Gazprom.

Anterior, purtătorul de cuvânt al concernului rus, Serghei Cuprianov declara că datoria Moldovagaz se cifrează la 430 mil USD, dar cu tot cu penalități se ridică  la 709 mil. USD. Republica Moldova nu a recunoscut această datorie, motivând că este mai mică, și a cerut un audit internațional pentru a fi stabilită suma exactă.

În data de 29 octombrie, Moldovagaz și Ggazprom au semnat contractul de livrare a gazului pentru o perioadă de cinci, dar și un protocol care prevede schema soluționării datoriei.

Precedentul contract de livrare a gazelor a expirat la 30 septembrie, iar Republica Moldova nu au reușit să ajungă la un consens cu partea rusă și contractul a fost prelungit pentru o lună la un preț de 790 USD per mia de metri cubi de gaz. Țara s-a pomenit într-o criză energetică, iar Parlamentul de la Chișinău a instituit starea de urgență în sistemul gazelor. Acest lucru a permis Guvernului să mandateze Energocom să lanseze licitația de achiziție a gazului.

Livrările de gaz, potrivit noului contract, au început la 1 noiembrie la un preț de 450 USD per mia de metri cubi, iar în decembrie prețul s-ar putea reduce la 400 USD.

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

„Termoelectrica” S.A. informează că, în perioada 04-14 februarie a.c. se vor efectua lucrări de mentenanță la Blocul energetic nr.1, se arată în mesajul companiei.

La 04.02.2023, ora 00:00, Blocul energetic nr.1 urmează a fi stopat pentru efectuarea lucrărilor, reglementate de normele tehnice.

Fostul deputat Alexandr Slusari susține că Termoelectrica continuă să achite nota de plată pentru netransparența și scheme obscure. Regretabil este că bardac la această întreprindere strategică generează majorarea tarifelor la căldură și prezintă un risc sporit pentru livrarea agentului termic consumătorilor din capitală.

„Din informația mea, în urma avariei de vineri a fost oprit blocul 1 al întreprinderii. Vă amintesc că acest bloc a fost reparat „capital” în 2019 de compania Horuse împreună cu Силовые Машины cu suma de 12,5 mln euro. În 2021 pe acel tender a fost pornit un dosar penal , care pănă în prezent este murat undeva în beciurile Procuraturii”, mai spune Slusari.

Totodată, în pofida unor declarații optimiste ale lui Andrei Spânu, generatorul din blocul 3, defectat în noiembrie 2022, așa și nu a fost repornit și blocul rămâne nefuncțional.

„În general, situația este paradoxală. Blocul 1, chipurile modernizat în 2019, nu funcționează. Blocul 3, reparat recent vara tot de Horuse, este oprit. Lucrează doar blocul 2, licitația de reparație la care a fost anulată în ultima clipă, contrar rezistenței vehemente lui Spânu, care insista asupra contractului cu Horuse/Силовые машины”, mai spune Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău