Petroliștii moldoveni au importat 205,2 mii tine de carburanți în primul trimestru al anului 2023, din care motorină 148,4 mii tone, benzină 44 mii tone și gaz lichefiat 12 mii tone, arată datele ANRE.
România, tradițional, este principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, consolidându-și poziția în primele luni ale anului curent până la o cotă de 100% la benzină și 90,6% la motorină.
Astfel, pe lângă faptul prezenței pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în România, această tendință se explică prin reconfigurarea căilor de aprovizionare ale țării noastre după invazia Federației Ruse în Ucraina.
Astfel, dacă în trimestrul I al anului trecut, Federația Rusă furniza circa 25% din necesarul de motorină pentru țara noastră, atunci în primele trei luni ale anului 2023, Moldova nu a mai importat acest tip de carburant din est. Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale, pentru primul trimestru al anului 2023 pot fi menționate: India cu 4,3 %, Bulgaria cu 2,2 % și Turcia cu 1,4 %. Totodată în cantități nesemnificative motorina a fost importată din Grecia cu 0,9%, cât și din alte țări, care în graficul următor sunt reprezentate cu specificația ,,Altele: 0,6%”.
În aprilie, Rusia a exportat 8,3 milioane de barili pe zi de ţiţei şi petrol, arată raportul lunar al AIE privind petrolul.
Rusia a reuşit însă să redirecţioneze volume uriaşe din petrolul său către China şi India. India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc de când Moscova a invadat Ucraina – şi trimite o mare parte din acesta înapoi în Europa sub formă de combustibil rafinat.