Moldova se pregătește de o lovitură devastatoare de la Gazprom! Spînu: S-ar putea întâmpla pe neprins de veste

27 Sept. 2022, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2022, 09:40 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este gata să facă o plată către Gazprom pentru livrările de gaz din această lună pentru a atenua temerile că gigantul rusesc al gazelor ar putea reduce sau întrerupe livrările de la 1 octombrie, a declarat luni viceprim-ministrul Andrei Spînu.

„În următoarele zile, Moldovagaz va plăti Gazprom un avans în valoare de 33,89 milioane dolari pentru luna septembrie”, a spus Spînu în declarația difuzată la Pro TV Chișinău.

Compania de gaze de stat a plătit către Gazprom pentru luna august, dar o sursă principală a companiei a declarat anterior pentru Reuters că se străduiește să facă plata avansului de 50% pentru septembrie, în valoare de 33,89 milioane de dolari.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa este dependentă de gazul rusesc. Lovită puternic de creșterea prețurilor gazelor de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Anterior, președintele Maia Sandu a spus că Moldova se uită la surse alternative de energie. „Nu avem încredere că Gazprom va continua să furnizeze gaze Moldovei după 1 octombrie. De la această dată, prețul pentru Moldova conform actualului contract ar trebui să fie semnificativ mai mic”, a spus președintele.

„În cazul în care livrările sunt reduse sau oprite, analizăm posibilitatea furnizării de resurse energetice din surse alternative”, a spus ea.

Spînu a spus că Moldova ar putea să nu știe despre o reducere a aprovizionării până „în ultimul moment”. Dar în acest caz, el a spus că Moldova va primi gaze la prețurile pieței prin conducta Iași-Chișinău care vor veni din România. Transnistria va primi gaze la plata în avans din Moldova, a adăugat el.

„Nu ne îngrijorează luna octombrie”, a spus el, adăugând că în depozitele din România sunt peste 30 de milioane de metri cubi de gaze și că consumul de gaze va scădea în octombrie din cauza trecerii la păcură.

Spînu a mai menționat că un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru cumpărarea de gaze din surse alternative ar fi suficient pentru 170 de milioane de metri cubi de gaz.

Sandu nu a spus de ce Gazprom ar putea reduce sau reduce oferta. Gazprom, controlată de stat, care a redus livrările de gaz către Europa de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu a comentat observațiile Maiei Sandu.

Moldova a declarat anterior că Gazprom ar putea întrerupe gazul dacă nu este îndeplinită o condiție contractuală – finalizarea unui audit al datoriei acumulate pentru aprovizionare estimată la 709 milioane dolari.

Prețul gazului în Moldova fluctuează de la lună la lună în funcție de prețul spot al gazelor și petrolului. Dar de la 1 octombrie se va modifica formula folosită pentru calcularea prețului.

În prezent, formula prețului gazului este de 70% bazată pe prețul spot la gaze, care este foarte mare, și de 30% pe prețul petrolului. De la 1 octombrie, formula se va schimba – 70% pe baza prețului petrolului și 30% prețul gazelor la vedere.

 

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău