Moldova, Ucraina și Georgia, într-un glas către bătrâna doamnă: Vrem acces la spațiul economic european

30 Nov. 2021, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Nov. 2021, 15:03 // Actual //  Lupu Eduard

Premierii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au declarat la Bruxelles că vor ca statele pe care le reprezintă să aibă acces la spațiul economic european.

Premierii celor trei state asociate în cadrul Acordului cu UE și-au exprimat dorința obținerii accesului la spațiul economic comunitar. Cele trei state optează pentru cooperarea sectorială în asigurarea integrării fizice a statelor în spațiul comunitar”, se arată în declarația guvernului de la Tbilisi.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, al Ucrainei, Denis Șmîgali și al Georgiei, Iraklii Garibașvili se află într-o vizită la Bruxelles în cadrul „Trio Asocierii”, pentru elaborarea unei concepții unice în cadrul Parteneriatului Estic.

În data e 17 mai, la Kiev, Republica Moldova, Ucraina și Georgia au semnat memorandumul constituirii „Trio Asocierii”, iar la 19 iulie la Batumi, președinții celor trei state au semnat o declarație comună de integrare în UE.

Parteneriatul Estic este un document UE semnat de șase state care fac parte din respectivul parteneriat. În luna iunie, Belarus a declarat că renunță la participarea sa în cadrul parteneriatului ca urmare a înghețării programelor UE în această țară.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău