Moldovagaz calculează economiile din contractul cu Gazprom. Un fost deputat trage alarma: E vorba de cedări politice

11 Nov. 2021, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2021, 11:10 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat în conferința de presă din data de 10 noiembrie că în următoarele 14 luni Republica Moldova va economisi 405 mil. USD din contractul cu Gazprom.

Republica Moldova a obținut condiții contractuale foarte bune cu Gazprom. Noi am făcut calcule estimative care au arătat că în următoarele 14 luni economiile din contractul cu concernul rus vor fi de 405 mil. USD comparativ cu prețurile de pe piață”, a explicat Ceban.

Potrivit președintelui Moldovagaz, estimările arată că pentru lunile decembrie – ianuarie prețul gazului va fi de 430 USD pentru mia de metri cubi. „Aceste prognoze se regăsesc și în cererea pe de majorare a tarifului pe care am depus-o la ANRE”, a punctat Ceban, care și-a exprimat speranța că anul viitor dinamica prețurilor pe piața internațională se va îmbunătăți, iar  Moldovagaz se va adresa la ANRE pentru reducerea tarifului.

În opinia lui Ceban este incorect de a compara condițiile contractuale ale Republicii Moldova cu cele ale Bulgariei sau ale Ungariei. Aceste țări primesc gaz prin TurkStrem or, pentru ei sunt alte condiții.

Fostul deputat liberal, Gheorghe Brega susține că acordul cu Gazprom e învăluit de secrete. De ce sa fie atât de secretos, când prețul ,formula de calcul e cunoscuta, banii pentru achitarea gazelor naturale sunt a contribuabililor? Putem presupune ca sunt stipulate unele condiții politice, o alta explicație nu există.

Și iată unul din punctele secrete a si ieșit la suprafața. Imediat după semnarea contractului în Parlament apare un proiect de lege cu privire la” crearea unei comisii parlamentare speciale, pentru reintegrarea Republicii Moldova. Frumos ambalat, bine ascuns scopul acestei comisii”, susține Brega.

Fostul deputat afirmă că în realitate scopul acestei comisii este de a negocia cu cei din stânga Nistrului statutul lor. „Cu cine au sa negocieze?. Desigur că, cu așa zișii „deputați” din Tiraspol. Acest lucru ar duce automat la recunoașterea așa zisei” R.M.N”(P.M.Rr.)

La momentul, când nimeni nu recunoaște acest „stat”, noi încercam să-l legalizam. Asta e la mintea găinii. Și, imediat Kremlinul o să vină cu ideea federalizării, deoarece ei nu doresc să mențină sub control numai teritoriul de pe malul stâng al Nistrului, ci doresc controlul întregului teritoriu al Republicii Moldova. Kremlinul o să fie și salvator al integrității Republicii Moldova, însă în realitate un cotropitor”, a opinat fostul deputat.

Un astfel de proiect, sugerează Brega, a apărut încă in 2011-2012, propus de Dumitru Diacov. Noi, P.L, la acel moment, l-am rugat foarte, foarte frumos pe dl Diacov să-l retragă și să uite de el pentru toată viața. El a înțeles rugămintea noastră și la retras.

Acest proiect nu are alt scop decât federalizarea Republicii Moldova. În context, Brega îndeamnă deputații din actuala majoritate parlamentară să fie atentă.

Stimați deputați din fracțiunea parlamentara majoritara retrageți acest proiect, că tot din partea voastră vine și nu ne vindeți pentru o mie de metri cubi de gaze naturale”, a punctat Brega.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău