În prezent, devierile financiare ale Moldovagaz se ridică la peste 100 mil. USD. Or, acest lucru îi permite companiei să ceară majorarea tarifului pentru populație, a declarat pentru bani.md expertul în energetică Ion Muntean. Moldovagaz susține că nu intenționează în timpul apropiat să se adreseze la ANRE cu solicitarea de majorare a tarifului la gaz.
Potrivit lui Muntean, la începutul luni ianuarie, devierile financiare ale Moldovagaz se cifrau la 90 mil. USD cu un preț de achiziție a metanului de 620 USD per mia de metri cubi. Ulterior, prețul gazului a fluctuat, iar în aprilie costul miei de metri cubi a ajuns la 1193. „În consecință devierile financiare, în prezent, urcă la peste 100 mil. USD, ceea ce ce-i permite companiei Moldovagaz să ceară revizuirea tarifului, însă totul depinde de cash flow-ul pe care îl are”, a precizat Muntean.
La rândul său, Veaceslav Negruță, consilierul președintei Republicii Moldova în domeniul economic, membru în Consiliul de observatori al Moldovagaz solicitat să comenteze recentele declarații ale președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban cu privire la devierile financiare înregistrate de companie, acesta a spus: „Este procedură clară care indică ce are de făcut Moldovagaz. Aceste declarații sunt pripite. Nu este clar care va fi consumul pentru luna aprilie. Nu poți vorbi de cifre dacă nu știi consumul”.
Moldovagaz susține că nu intenționează să se adreseze la ANRE cu solicitarea de majorare a tarifului pentru populație.
Astăzi, 18 aprilie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban a afirmat că vor fi acumulate datorii de aproximativ jumătate de miliard de lei doar în luna aprilie, din cauza diferenței dintre tarifele pentru consumatori și a prețului de achiziție a gazelor naturale.
În prezent, tariful la gaz pentru populație este de 15,18 lei pentru metrul cub.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!