Moldovenii care aleg focul în locul gropii! Guvernul a dat mână liberă businessului cu crematorii

14 Iun. 2023, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 15:45 // Actual //  bani.md

Guvernul a avizat un proiect de lege care reglementează înființarea și desființarea crematoriilor umane, administrarea acestora și procedura de incinerare.

Ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile lipsei unui cadru de reglementare, nu există crematorii umane. Cetățenii utilizează în aceste scopuri crematoriile din Ucraina și România.

Potrivit proiectului avizat, crematoriile umane pot fi înființate de către autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale sau în parteneriate public-private. Standardele de autorizare și funcționare, normele tehnice, sanitare și de mediu pentru crematoriile umane vor fi elaborate, actualizate și monitorizate de către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului.

Administrațiile cimitirelor și crematoriilor umane vor putea amenaja și pune la dispoziția persoanelor interesate, pe baza unui contract, spații speciale destinate păstrării urnelor funerare cu cenușa persoanelor decedate (columbare).

Incinerările se vor efectua numai pe baza certificatului de deces sau un alt act care confirmă decesul, cu avizul organelor de poliție eliberat în condițiile legii. Se va interzice incinerarea persoanelor decedate neidentificate, a persoanelor decedate cărora nu li s-a emis certificatul de deces sau un alt act care confirmă decesul, dar și persoanelor străine decedate în Republica Moldova în lipsa aprobării oficiului consular din Republica Moldova al țării al cărei cetățean a fost persoana decedată.

Autorii proiectului de lege sunt deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi și Marcel Nistor. Inițiativa legislativă urmează să fie examinată și adoptată în Parlament.

Încă în anul 2018 a fost elaborat un proiect care prevedea construcția unui crematoriu în capitală. Municipalitatea Chișinău atribuise un teren de opt hectare pentru construcția unui crematoriu în apropierea cimitirului Sfântul Lazăr din capitală. Însă, în cadrul dezbaterilor proiectului în comisiile parlamentare, s-a renunțat la crematoriu.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO