Moment istoric! Chișinăul sparge monopolul Gazprom. ANRE a desemnat Vestmoldtransgaz operator de transport

10 Iul. 2023, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Iul. 2023, 10:56 // Actual //  bani.md

Moldovatransgaz a fost desemnat operator de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, potrivit unei hotărâri a ANRE. Hotărârea vine în contextul în care gigantul rus Gazprom, acționarul majoritar al Moldovagaz, s-a opus implementării Pacehtului energetic trei, care prevede separarea transportului de furnizare.

„Hotărârea aprobată vine să prevadă mecanisme și acțiuni treptate care urmează a fi aplicate de către ambii operatori ai sistemului de transport al gazelor naturale, în vederea asigurării unei eventuale preluări de către SRL „Vestmoldtransgaz” a rețelelor de transport a gazelor naturale aflate în gestiunea SRL „Moldovatransgaz”. Data preluării fizice și documentare a activității de operare a întregului sistem de gaze naturale din republică de către SRL „Vestmoldtransgaz” ar putea fi 19.09.2023, în cazul în care SRL „Moldovatransgaz” nu va finaliza procesul de separare în raport cu întreprinderea integrată pe verticală și nu va depune cererea de certificare însoțită de actele corespunzătoare”.

Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene și, respectiv, a Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piaţa internă a gazelor naturale, precum și un angajament asumat odată cu aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.

Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale SRL „Vestmoldtransgaz” a trecut cu succes procedura de certificare conform modelului separării proprietății, aceasta fiind încheiată la data de 3 septembrie 2021.

Separarea Moldovatransgaz e în întârziere. Anterior conducerea Moldovagaz chiar a declarat că în domeniul gazier Republica Moldova nu a implementat nici măcar prevederile Pachetului Energetic II.

În toamna anului 2021, Secretariatul Comunității Energetice chiar avertiza Guvernul Gavriliţă despre nerespectarea de către aceasta a prevederilor privind separarea și certificarea operatorului său de sistem de transport de gaze Moldovatransgaz.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Feb. 2025, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
05 Feb. 2025, 17:42 // Actual //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a reluat marți campania de presiune asupra Iranului, vizând reducerea la zero a exportului de petrol iranian, pentru a împiedica Teheranul să obțină arme nucleare, transmite Reuters.

Înainte de întâlnirea cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a semnat un memorandum prezidențial care reînvie politica fermă a Washingtonului față de Iran, implementată în timpul primului său mandat.

Trump a afirmat că este deschis unui dialog cu Iranul și și-a exprimat dorința de a discuta cu liderul iranian. „Pentru mine este foarte simplu: Iranul nu trebuie să aibă arme nucleare”, a spus Trump. Întrebat cât de aproape este Teheranul de a dezvolta arme nucleare, Trump a răspuns: „Sunt mult prea aproape.”

Reprezentanța Iranului la Națiunile Unite din New York nu a oferit imediat un răspuns la solicitarea de comentarii.

Memorandumul semnat de Trump prevede, printre altele, ca ministrul american al Finanțelor să exercite o presiune economică maximă asupra Iranului, inclusiv prin sancțiuni și măsuri de constrângere pentru cei care încalcă restricțiile existente. De asemenea, acesta include instrucțiuni pentru Ministerul de Finanțe și Departamentul de Stat al SUA să lanseze o campanie destinată să reducă la zero exportul de petrol iranian.

Potrivit OPEC, producția de petrol în Iran a atins în 2024 cel mai înalt nivel din 2018 până în prezent. Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, consideră că Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alți membri ai OPEC dispun de capacități excedentare pentru a compensa pierderile de export din Iran, care este și el un membru al OPEC.

Beijingul nu recunoaște sancțiunile americane, iar companiile chineze achiziționează o mare parte din petrolul iranian. China și Iranul au creat, de asemenea, un sistem comercial care utilizează în principal yuanul chinezesc și o rețea de intermediari, ceea ce permite evitarea utilizării dolarului și controlul autorităților americane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală