Motivele pentru care statele din Sudul Global se îndepărtează de ordinea mondială condusă de SUA

09 Aug. 2023, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2023, 06:50 // Actual //  bani.md

Țările în curs de dezvoltare, adesea numite Sudul Global, văd o șansă de a-și construi propriul viitor, scrie Bloomberg. Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud și alte țări rămân „neutre” atunci când li se cere să aleagă o parte pe fondul tensiunii din relațiile Occidentului cu Federația Rusă și China.

Țările în curs de dezvoltare vor controlul asupra resurselor lor, schimbând relațiile din epoca colonială, în parte insistând asupra amplasării de fabrici pe teritoriul lor. Alăturându-se Namibiei și Zimbabwe, Ghana se pregătește să interzică exportul de litiu necesar pentru vehiculele electrice.

Indonezia a interzis exportul de minereuri de nichel. Argentina, Brazilia, Chile și Indonezia salută investițiile în fabrici de baterii pentru mașini electrice făcute de China, nu de SUA.

În timpul unei vizite în China în aprilie, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a întrebat „cine a decis că dolarul ar trebui să fie atotputernic”.

Banca Thailandei discută noi planuri de diversificare a coșului de valute, pe care le folosește pentru a stabili valoarea baht-ului, astfel încât să fie mai puțin legat de dolar. Indonezia sprijină piețele valutare locale, deoarece țările vecine construiesc sisteme de plată digitale, reducând nevoia de dolari pentru achizițiile de zi cu zi. Africa discută despre crearea unei monede comune.

Dacă adăugăm componenta geopolitică, țările nu mai iau parte la lupta dintre Occident și Rusia sau SUA și China. Treizeci și două de țări s-au abținut de la votul unei rezoluții ONU în februarie, care a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina.

Africa de Sud a negat afirmația ambasadorului SUA că ar furniza Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei. Vietnamul tace în legătură cu războiul din Ucraina. Motivul: parteneriatul cu Rusia în sfera securității, care a început chiar în timpul războiului din Vietnam. India cumpără petrol rusesc, sfidând sancțiunile SUA.

„Energia nu este despre altruism sau filantropie”, a declarat ministrul Petrolului din India, Hardeep Singh Puri, în februarie.
Potrivit fostului reprezentant comercial al SUA, Michael Froman, Statele Unite nu au oferit o alternativă convingătoare.

„Nu au văzut încă viziunea noastră pentru viitor”, a spus el în iunie. Ca răspuns, Sudul Global a decis să meargă pe propria cale.
În acest timp, Rusia a desfășurat în mod tradițional o propagandă extrem de puternică în țările post-coloniale și cele mai sărace, nedându-se în lături de la mituirea directă a elitei locale, contrabanda cu arme, export-importul de resurse și acum furnizând mercenari Wagner. Concomitent cu operațiuni speciale, politologii ruși au lucrat la idei care erau delirante pentru specialiști, dar reconfortante pentru ego-ul multor reprezentanți ai „Sudului Global”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi