Musk conduce clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Avuția lor a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari în 2023

02 Ian. 2024, 13:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Ian. 2024, 13:51 // Actual //  bani.md

A fost un an de revenire pentru cei mai bogați oameni din lume, scrie Bloomberg. Averea netă combinată a celor mai bogați 500 de oameni a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari în 2023, revenind complet de la cele 1.400 de miliarde de dolari pierdute în anul precedent, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Încă o dată, averile lor au fost strâns corelate cu performanța acțiunilor din domeniul tehnologiei, care au urcat la noi recorduri în acest an, în ciuda temerilor legate de recesiune, a inflației persistente, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a tulburărilor geopolitice. Miliardarii din domeniul tehnologiei și-au văzut averea crescând cu 48% sau cu 658 de miliarde de dolari, propulsată de o intensă agitație în jurul inteligenței artificiale.

Nimeni nu s-a descurcat mai bine decât Elon Musk, care a recucerit titlul de cea mai bogată persoană din lume de la magnatul francez al luxului Bernard Arnault. Directorul general al Tesla Inc. a obținut un câștig suplimentar de 95,4 miliarde de dolari, susținut de succesul Tesla și SpaceX, după ce în 2022 a pierdut 138 de miliarde de dolari. Averea sa netă este acum cu peste 50 de miliarde de dolari peste cea a lui Arnault, după ce o încetinire globală a cererii de bunuri de lux a afectat acțiunile LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE.

Fondatorul Amazon.com Inc. Jeff Bezos a adăugat peste 70 de miliarde de dolari la portofelul său în acest an și se află acum la egalitate cu Arnault pe locul al doilea, în timp ce Meta Platforms Inc. CEO-ul Mark Zuckerberg, averea lui Mark Zuckerberg a sărit cu peste 80 de miliarde de dolari.

Privind înainte

Ce le rezervă lumea celor mai bogați oameni în 2024? Deși este imposibil de știut cu siguranță – puțini ar fi prevăzut o revenire atât de mare în acest an – iată câteva dintre numele care trebuie urmărite:

Miriam Adelson

Adelson, în vârstă de 78 de ani, a devenit acționarul majoritar al operatorului de cazinouri Las Vegas Sands Corp. după moartea soțului ei, Sheldon, în 2021. După ce a stat ascunsă o perioadă, Adelson a ajuns anul acesta la un acord pentru a cumpăra o participație majoritară de 3,5 miliarde de dolari la Dallas Mavericks și a curtat-o pe candidata republicană la președinție Nikki Haley. Averea sa netă a urcat la 34,3 miliarde de dolari.

Francoise Bettencourt Meyers

Ca moștenitoare a averii L’Oréal, Bettencourt Meyers, în vârstă de 70 de ani, este cea mai bogată femeie de pe planetă și prima care deține o avere netă de 12 cifre. Succesul lui Bettencourt Meyers vine ca urmare a industriilor înfloritoare ale frumuseții și modei din Franța, care i-au propulsat, de asemenea, pe Arnault de la LVMH, pe frații Wertheimer de la Chanel și familia Hermès pe tărâmul celor ultra-bogați. Averea ei a crescut cu 40% în acest an, în timp ce acțiunile L’Oréal au urcat la un nivel record.

Steve Cohen

Fondatorul Point72 Asset Management se bazează pe dinastiile newyorkeze – vechi și noi. Cohen, în vârstă de 67 de ani, este proprietarul echipei News York Mets și încearcă să revitalizeze franciza de baseball după ani de performanțe slabe. De asemenea, el s-a asociat cu Hard Rock International în încercarea de a obține una dintre licențele limitate de cazinouri noi ale statului, oferindu-le fanilor Mets șansa de a juca pentru a-și alunga durerile. Averea sa a crescut la 13,9 miliarde de dolari în 2023.

Mark Cuban

Cuban, în vârstă de 65 de ani, are talentul de a ieși la momentul potrivit, vânzându-și site-ul de difuzare radio Broadcast.com cu puțin timp înainte de explozia bulei dot-com. El a cumpărat echipa Dallas Mavericks în 2000 pentru 285 de milioane de dolari, câștigând trei titluri de divizie, două campionate de conferință și un campionat NBA înainte de a o vinde lui Adelson pentru 3,5 miliarde de dolari. (El va păstra o participație minoritară.) Rămâne de văzut dacă aceasta va fi considerată o altă vânzare bine sincronizată a lui Cuban. Averea sa a urcat la 6,8 miliarde de dolari în acest an.

Carl Icahn

A fost un an dificil pentru investitorul activist, după ce vânzătorul de short-seller Hindenburg Research a inițiat o prăbușire care a șters 18,1 miliarde de dolari din averea sa, inclusiv peste 10 miliarde de dolari într-o singură zi. Cu toate acestea, Icahn, în vârstă de 87 de ani, mai are încă multă luptă în el. El intenționează să lanseze o nouă bătălie pentru a prelua controlul asupra consiliului de administrație al Illumina Inc., potrivit unor persoane familiare cu această chestiune,.

Rupert Murdoch

Fondatorul News Corp. în vârstă de 92 de ani s-a retras oficial, cedând controlul fiului său, Lachlan. Se anunță a fi un an dificil pentru moștenitor, în condițiile în care candidați precum Joe Biden și Donald Trump se luptă din nou pentru președinție. Fox Corp. a ajuns deja la o înțelegere cu Dominion Voting Systems pentru 787,5 milioane de dolari, după ce compania a acuzat rețeaua de difuzare a unor afirmații false potrivit cărora ar fi manipulat votul împotriva lui Trump. Fox se confruntă încă cu un alt proces intentat de Smartmatic Corp. într-un caz similar. Controversa nu a afectat averea netă a lui Rupert Murdoch, care a crescut la 8,9 miliarde de dolari în 2023.

Masayoshi Son

Investitorul japonez a făcut un mare pariu pe WeWork, care s-a prăbușit oficial în 2023, iar oamenii îi pun la îndoială judecata după ce a continuat să bage bani în afacerea de muncă la distanță a lui Adam Neumann, chiar și după ce aceasta se afla în mod clar în dificultate. Fondatorul SoftBank Group Corp. în vârstă de 66 de ani, este posibil să se lupte în continuare, pe măsură ce afacerile se vor epuiza. Dar el a mai ieșit din gropi mai adânci și înainte, revenind după ce a pierdut zeci de miliarde de dolari în urma prăbușirii dot-com. Averea lui Son a scăzut la 11,4 miliarde de dolari în acest an.

Donald Trump

Fostul președinte și actualul candidat poate că a pierdut alegerile din 2020, dar portofelul său a câștigat doar. Averea sa a crescut cu 500 de milioane de dolari din 2021, ceea ce i-a adus o avere netă totală de 3,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Cu toate acestea, 2024 va fi o bătălie pentru Trump, în vârstă de 77 de ani, în timp ce se va apăra în procese legate de defăimarea scriitoarei E. Jean Carroll, de presupusa fraudă, precum și de încercările sale de a anula alegerile din 2020 – toate acestea în timp ce candida la președinție.

Changpeng “CZ” Zhao

În multe privințe, a fost un an greu pentru fondatorul de 46 de ani al Binance, cel mai mare exchange de cripto-monede din lume, care a avut 46 de ani. În noiembrie, CZ și Binance au pledat vinovat de spălare de bani și de încălcarea sancțiunilor SUA. El a fost de acord să demisioneze din funcția de director general și să plătească personal o amendă de 50 de milioane de dolari, pe lângă cele 4,3 miliarde de dolari pe care Binance va trebui să le plătească. Cu toate acestea, revenirea criptomonedelor a sporit averea lui CZ cu aproape 25 de miliarde de dolari în acest an, chiar dacă s-ar putea să se îndrepte spre închisoare în 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală