Surprizele fiscului în 2024! Principalele modificări pentru veniturile de la bugetul public național

02 Ian. 2024, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Ian. 2024, 12:53 // Actual //  Lupu Eduard

Serviciul Fiscal de Stat a operat mai multe modificări în administrarea veniturilor bugetare pentru anul 2024, stabilite prin Modul de achitare și evidență a plăților la bugetul public național prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor.

Astfel, principalele modificări care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 sunt :

 1. Excluderea Taxei de Portabilitate a Numerelor (codul ECO 142392):
  • Această taxă va fi eliminată, simplificând procesul de administrare a plăților la bugetul public național.
 2. Defalcare a taxelor pentru resursele naturale (codurile ECO 114611, 114612 și 114614):
  • Taxele pentru resursele naturale se vor vira integral la bugetul de stat.
  • Aceste resurse naturale vor fi defalcate în proporție de 50% la bugetul de stat și 50% la bugetul local, în funcție de locul amplasării acestora.
 3. Virarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și accizelor:
  • Contribuabilii, cu excepția celor înregistrați în UTA Găgăuzia, vor vira TVA și accizele la bugetul de stat, la codurile IBAN corespunzătoare localității 0100.
  • Contribuabilii înregistrați în UTA Găgăuzia vor vira TVA și accizele la bugetul central al UTA Găgăuzia, la codurile IBAN corespunzătoare localității 9601.
 4. Virarea amenzilor la bugetul de stat:
  • Amenzi corespunzătoare anumitor coduri ECO se vor vira la bugetul de stat, la codurile IBAN corespunzătoare localității 0100.
 5. Achitarea contribuțiilor la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală:
  • Primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, amenzile aplicate de către Serviciul Fiscal de Stat și amenzile contravenționale se vor achita în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, la codurile IBAN corespunzătoare localității 0100.

Aceste modificări au ca scop optimizarea și eficientizarea proceselor de colectare a veniturilor bugetare, asigurând o gestionare mai transparentă și coerentă a resurselor financiare ale statului în anul 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău