Noi prognoze optimiste. Consumul, nava – amiral a economiei moldovenești, și-a revenit împins de creșterea veniturilor

04 Nov. 2021, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Nov. 2021, 09:51 // Actual //  bani.md

Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere economică puternică de 11,7% în prima jumătate a anului 2021. Creșterea a fost determinată în principal de creșterea investițiilor și a consumului populației pe partea cererii, precum și de performanțe la fel de puternice ale sectorului de producție, construcțiilor și a sectoarele IT, potrivit prognozelor de creștere economică a BERD.

Redresarea puternică a fost susținută de revigorarea cererii de export din lanțurile valorice auto europene, precum și de o creștere mare a transferurilor de bani, în cu 23,2% mai mult în jumătate de an față de perioada similară a anului precedent. Or, acest lucru a contribuit la creșterea veniturilor gospodăriilor casnice”, se arată în publicația BERD.

Prețurile mai mari la alimente și energie au împins inflația la 6,7% în septembrie 2021, depășind rata țintă a băncii centrale de 5%. Banca Națională a Moldovei a reacționat prin creșterea ratei de bază de trei ori, la 5,5% în octombrie 2021.

Deoarece Moldova este integrată în lanțurile de aprovizionare europene, în special în industriile auto și textile, continuarea creșterii economice depinde de cererea globală.

Pe baza performanțelor economice puternice din prima jumătate a anului 2021, se așteaptă o creștere a PIB-ului de 7,0% în 2021 și de 4,0% în 2022. Riscurile negative sunt legate de vaccinarea populației și de o potențială criză energetică legată de gaze”, susține BERD.

Anterior, Banca Mondială a îmbunătățit prognoza pentru creșterea economiei moldovenești pentru următorii 3 ani, în 2021 – de la 3,8% la 6,8%, în 2022 cu 0,2 puncte procentuale – de la 3,7% la 3,9%, iar în 2023 – cu 0,6 puncte procentuale – de la 3,8% la 4,4%. Totodată, BERD a majorat prognoza de la 3,5% la 4,5%, iar în 2022 se așteaptă ca economia țării să crească cu 4%.

Datele Biroului Național de Statistică relevă că în șase luni ale anului 2021 PIB-ul a fost de 104,2 miliarde de lei, cu 11,7% mai mare comparativ cu perioada simulară a anului precedent.

Bugetul Moldovei pentru 2021 a fost întocmit ținând cont de creșterea economică de 4,7%. Ulterior, prognozele macroeconomice au fost revizuite, iar Ministerul Economiei a anunțat o creșterea reală a PIB-ului în 2021 de 6%.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 12:38 // Actual //  Ursu Victor

Europa ar putea achiziționa suficiente volume de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a-și reface depozitele înainte de iarna viitoare, la prețurile actuale, însă o scădere suplimentară a cotațiilor ar putea genera o concurență dură pentru aprovizionare, avertizează analiștii de la Goldman Sachs Group Inc, citați de Bloomberg.

„Considerăm că prețurile trebuie să rămână la nivelul actual sau chiar ușor mai mari pentru a descuraja cererea de GNL în afara Europei”, a declarat Samantha Dart, co-director global în cadrul departamentului de cercetare privind mărfurile, într-un interviu pentru Bloomberg Television. „Dacă GNL-ul devine prea ieftin în această vară, alți cumpărători vor începe să-l achiziționeze masiv.”

Până acum, Europa a reușit să atragă un volum mai mare de GNL, în special datorită cererii slabe din Asia. China, cel mai mare cumpărător de anul trecut, și-a redus drastic achizițiile din cauza stocurilor ridicate, a creșterii importurilor prin conducte și a prețurilor spot ridicate, care au făcut ca livrările de GNL să fie mai puțin rentabile. Totuși, această situație s-ar putea inversa dacă GNL-ul va deveni mai ieftin decât alte surse de energie din regiune.

După iarna trecută, nivelul gazelor din depozitele europene este sub media obișnuită, dar scăderea prețurilor din ultimele luni a oferit un respiro temporar. Europa își reface de regulă stocurile vara, înaintea vârfului de consum din sezonul rece.

Pe termen lung, Samantha Dart prognozează că noile volume de GNL, în special din SUA și Qatar, vor crea un excedent de ofertă începând cu 2027, care se va accentua în a doua parte a deceniului.

„Disponibilitatea gazului natural ieftin pentru mai mulți ani ar putea pune bazele unei creșteri suplimentare a cererii”, a adăugat Dart.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO