Nouă companii din Moldova s-au angajat să dezvolte medii prietenoase tinerilor la locul de muncă

26 Iul. 2022, 14:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2022, 14:26 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 26 iulie, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea a participat la evenimentul „Inovație pe piața muncii – medii de lucru prietenoase, incluzive și cu șanse egale pentru tinerii absolvenți”. În cadrul acestuia, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Instituțiilor de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT), mediului de afaceri, Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ambasadei Austriece în Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), Terre des Homme, UN Women au discutat despre tendințele actuale ale pieței muncii și integrarea elevilor din învățământul profesional tehnic în câmpul muncii, așteptările tinerilor, dar și experiențele companiilor în crearea mediilor prietenoase pentru tinerii specialiști.

Sergiu HAREA, Președintele CCI a RM: „Companiile din Republica Moldova sunt într-o competiție acerbă cu cele din regiune, și nu doar, mai ales acum, după pandemie și declanșarea unui război în țara vecină. Noi, împreună cu UNFPA susținem companiile în implementarea politicilor prietenoase familiilor, iar acum, mai nou, venim și cu politici prietenoase tinerilor. Dezvoltarea devotamentului tinerilor față de companie crește compania, dar și economia țării. ”

Totodată, Sergiu Harea a apreciat implicarea membrilor CCI în promovarea politicilor prietenoase tinerilor la locul de muncă, menționând că instituția camerală va oferi suport pentru promovarea învățământului profesional tehnic.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităților de viață și a comportamentelor sănătoase în rândul elevilor din învățământul profesional tehnic pentru o mai bună angajare în câmpul muncii”. Acesta susține dezvoltarea abilităților de viață ale tinerilor, prin adoptarea unui mod de viață sănătos, fără stereotipuri și  violență în bază de gen și cu șanse egale pentru fete și băieți, persoane cu dizabilități și care le-ar permite să fie mai pregătiți pentru viața de adult și integrarea cu succes în câmpul muncii.

Proiectul include 12 instituții de învățământ profesional tehnic din Chișinău, Cahul, Nisporeni, Rezina, Orhei, Edineț, Rîșcani, Bălți. Proiectul este realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 18:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ultimele magazine ale Domino’s Pizza din Italia au fost închise după ce firma care își opera punctele de vânzare din țară a depus faliment, scrie BBC.

Deținătorul de franciză ePizza SpA a fost lovit de pandemie, potrivit Bloomberg. Vestea ieșirii din țară a gigantului fast-food a fost sărbătorită de unii utilizatori ai rețelelor de socializare.

EPizza SpA a depus pentru prima dată faliment la începutul lunii aprilie, după ce a fost afectată de restricțiile legate de coronavirus.

Compania a mai spus că se confruntă cu o concurență tot mai mare, deoarece restaurantele tradiționale au început să livreze pizza.

Ca parte a procesului de faliment, firma a primit protecție față de creditorii săi timp de 90 de zile. Cu toate acestea, această protecție a luat sfârșit luna trecută.

Începând cu 2020, compania gestiona direct 23 de puncte de vânzare în Italia și alte șase magazine au fost administrate prin sub-francizare, potrivit documentelor de faliment.

În comparație, Marea Britanie și Irlanda au peste 1.200 de magazine, ceea ce o face cea mai mare piață Domino’s din Europa.

Cel mai mare lanț de pizza din lume are peste 18.300 de magazine în peste 90 de piețe internaționale la nivel global, majoritatea fiind administrate ca francizați.

Când a intrat în Italia în urmă cu șapte ani, Domino’s și-a propus să iasă în evidență față de producătorii tradiționali de pizza din țară, cu un serviciu cuprinzător de livrare la domiciliu și un meniu distinctiv, care include topping-uri în stil american precum ananasul.

Cu toate acestea, s-a confruntat cu o concurență din ce în ce mai acerbă în timpul pandemiei, deoarece restaurantele locale s-au înscris la platforme de livrare de alimente precum Deliveroo și Just Eat.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău