Noua conductă salvatoare: Șansa Republicii Moldova pentru importuri sigure de gaz

16 Oct. 2024, 08:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 08:17 // Actual //  Ursu Victor

Sistemul de conducte Transbalcanice este o soluție-cheie pentru importul de gaz al Republicii Moldova, potrivit unui studiu al Comunității Energetice Internaționale.

Sistemul de conducte Transbalcanice (TBP), construit în timpul fostei Uniuni Sovietice și finalizat în 1988, a avut inițial scopul de a transporta gaz rusesc prin Ucraina pentru a alimenta Republica Moldova, România, Bulgaria și Turcia. În timp, importanța TBP a scăzut, pe fondul diversificării rutelor de aprovizionare pentru Turcia și creșterii producției interne de gaz în România.

La începutul anului 2020, a fost dată în funcțiune conducta TurkStream, care aprovizionează direct Turcia și creează o nouă rută de aprovizionare pentru Europa Centrală prin Bulgaria și Serbia spre Ungaria. În prezent, TBP este utilizat în principal pentru a acoperi consumul de gaz al Republicii Moldova (aproximativ 2-3 miliarde de metri cubi anual) și pentru a furniza gaz către unii consumatori finali din Ucraina, în special în regiunea Căușeni-Orlivka.

Deși inițial sistemul era proiectat doar pentru fluxuri înainte, el poate funcționa acum bidirecțional. Cu toate acestea, pentru a crește capacitatea de flux invers (din România către nord), sunt necesare investiții în stații de compresoare suplimentare sau modernizarea celor existente. Aceasta ar putea permite transportul a până la 25 miliarde de metri cubi anual în direcție inversă.

În ultimele luni, părțile implicate (regulatorii și operatorii de sistem de transport) au avut mai multe întâlniri pentru a crește atractivitatea TBP pentru utilizatorii potențiali. S-a decis, printre altele, adoptarea unor decizii identice pe anumite teme precum tarifele și cantitățile de produse. Cu toate acestea, în unele domenii, va fi necesară o cooperare și o aliniere suplimentară.

Legea gazelor din Moldova permite operatorilor de sistem de transport (TSO) să ofere „capacitate fermă condiționată,” în timp ce Codul Sistemului de Transport al Gazelor din Ucraina oferă „capacitate cu restricții.” Aceasta din urmă este de fapt o capacitate întreruptibilă de cel mai înalt grad. Propunerea de modificare a codului rețelei de gaze din Moldova a creat unele incertitudini, deoarece produsul nu era în totalitate „ferm condiționat,” conform cerințelor legislației moldovenești.

Principalele constrângeri tehnice, precum necesitatea unui flux constant și consumul regional, se aplică în special în rețeaua de transport a Ucrainei, însă ANRE a majorat tarifele de transport pentru Moldova în octombrie 2023, ceea ce a crescut costurile pentru clienții ucraineni de la graniță.

Infrastructura Transbalcanică oferă Republicii Moldova acces la piața globală de gaz natural lichefiat (LNG) prin terminalele din Grecia și Turcia, la piețele de gaz din Uniunea Europeană și la gazele din Azerbaidjan prin Coridorul Sudic. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru asigurarea unei surse stabile de energie în contextul actual.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Oct. 2024, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Oct. 2024, 13:27 // Actual //  bani.md

Familia Neamțu, vinificatori pasionați din satul Corjova, raionul Criuleni, împărtășește viziunea unei comunități unite, dedicate dezvoltării durabile și valorilor europene, dar nu uită de tradițiile care fac moldovenii să fie unici. 

„Pentru noi, vinul nu e doar o afacere sau pasiune, e moștenirea pe care vrem s-o lăsăm copiilor noștri. În fiecare strop e munca și dragostea pentru acest pământ”, menționează Alexandru Neamțu.

Anastasia Neamțu crede că Moldova merită un loc la o masă mai mare și că Europa ne oferă pârghiile ca să ne aliniem la standardele internaționale. Vinul moldovenesc este mai mult decât un produs; este o invitație de a ne cunoaște ca neam și a demonstrat în timp că avem multe de spus.

 

„Doar împreună putem să ne povestim cu mândrie istoria țării, doar împreună o putem duce în Europa”, afirmă administratoarea vinăriei, subliniind puterea unității.

Cei doi soți și antreprenori își doresc să pună vinul moldovenesc pe mesele din întreaga lume, demonstrând că Moldova are o tradiție viticolă ce merită să fie celebrată, iar pentru că urmează toate standardele Europene au toate șansele să o facă cu succes. 

Acest video a fost realizat in cadrul proiectului InfoTrust Alliance – Moldova, implementat de către GIZ Moldova, finanțat de către Ministerul Federal de Externe al Germaniei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău