Avertisment înfricoşător făcut de FMI. Datoriile mondiale au sărit în aer, iar guvernele trebuie să ia măsuri drastice

16 Oct. 2024, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Oct. 2024, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internaţional, datoria publică la nivel global va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, sau 93% din PIB-ul global, până la sfârşitul acestui an, cea mai mare din datorie fiind generată de SUA şi China, scrie Bloomberg.

FMI a declarat că se aşteaptă ca datoria să se apropie de 100% din PIB până în 2030 şi avertizează că guvernele vor trebui să ia decizii dure pentru a stabiliza împrumuturile.

Potrivit raportului FMI, care îndeamnă guvernele să ţină în frâu datoria, se preconizează că aceasta va creşte în SUA, Brazilia, Franţa, Italia, Africa de Sud şi Regatul Unit.

Având în vedere apetitul politic scăzut de a reduce cheltuielile pe fondul presiunilor pentru a finanţa energia verde, de a sprijinii sistemul de pensii şi de a consolida securitatea, „riscurile la adresa perspectivei datoriei cresc semnificativ”, a afirmat FMI.

FMI a constatat că nivelul datoriei în viitor, în cel mai rău caz, ar putea ajunge la 115% din PIB în trei ani, cu aproape 20% mai mult decât arată proiecţiile în mod obişnuit.

„Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate ale datoriei în prezent amplifică efectele unei creşteri economice mai slabe sau ale unor condiţii financiare mai stricte şi forţează noi împrumuturi care vor creşte şi mai mult datoria”, potrivit FMI.

În timp ce încetinirea inflaţiei şi scăderea ratelor dobânzilor oferă guvernelor o fereastră pentru a-şi pune în ordine situaţia fiscală şi financiară, există puţine semne că guvernele vor face din acest obiectiv o prioritate.

„Planurile actuale de ajustare fiscală sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a se asigura că datoria este stabilizată sau redusă”, se arată în cea mai recentă analiză a FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Ian. 2025, 17:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Ian. 2025, 17:57 // Actual //  Ursu Victor

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru orientarea sa de extremă dreaptă, intenționează să repună în funcțiune gazoductul rusesc „Nord Stream” dacă ajunge la guvernare. Declarația a fost făcută de candidata la funcția de cancelar a partidului, Alice Weidel, în cadrul unui congres federal, potrivit publicației Welt.

„Vom relua exploatarea gazoductului Nord Stream, puteți fi siguri de asta”, a afirmat Weidel. De asemenea, ea a promis că, sub conducerea sa, guvernul va demola toate turbinele eoliene, pe care le-a numit „rușinoase”, și va reactiva centralele nucleare. Germania a renunțat definitiv la energia nucleară în 2023.

Anterior, copreședintele AfD, Tino Chrupalla, a cerut, de asemenea, restabilirea funcționării „Nord Stream”. El a acuzat „oponenții independenței energetice a Germaniei” pentru distrugerea gazoductelor și a solicitat investigarea incidentului din 26 septembrie 2022, când explozii au avariat „Nord Stream 1” și o parte din „Nord Stream 2”.

Gazoductele au fost avariate în apele economice ale Suediei și Danemarcei, într-un incident care a generat multiple speculații. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat „anglo-saxonii” de organizarea sabotajului, afirmând că distrugerea infrastructurii energetice europene le-a fost favorabilă. În schimb, presa germană a vehiculat teoria implicării unor cetățeni ucraineni, sub coordonarea generalului Valeri Zalujnîi, la acel moment comandantul forțelor armate ale Ucrainei.

În urma exploziei, „Nord Stream 1” a fost complet distrus, iar din „Nord Stream 2” a rămas intactă doar una dintre cele două conducte. La momentul incidentului, ambele gazoducte erau nefuncționale: unul era în mentenanță, iar celălalt nu fusese activat din cauza tensiunilor politice generate de recunoașterea de către Kremlin a așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Alegerile parlamentare anticipate din Germania vor avea loc pe 23 februarie 2025. Principalii rivali ai lui Alice Weidel sunt actualul cancelar Olaf Scholz (SPD), liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, și vicecancelarul Robert Habeck (Alianța 90/Verzii). Potrivit sondajelor, CDU este în frunte cu 30% din intențiile de vot, urmată de AfD cu 20%, în timp ce SPD are doar 17%.

Fondată în 2013, AfD este o formațiune populistă de dreapta, cunoscută pentru pozițiile sale împotriva migrației, critici la adresa Uniunii Europene și susținerea unor relații economice și politice mai apropiate cu Rusia. Membri ai partidului au vizitat Crimeea ocupată în 2018, sfidând sancțiunile UE. Investigații realizate de The Insider și Spiegel au dezvăluit că reprezentanți AfD au coordonat acțiuni politice cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală