Noua lege a drepturilor de autor a lasat artiștii fără venituri

23 Ian. 2023, 16:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Ian. 2023, 16:08 // Actual //  bani.md

Cu razboiul din Ucraina la graniță, cu regiune separatista la est, și inflația de 35%, fostei republici sovietice Moldova i s-a acordat statutul de candidat la UE vara trecută. Or, noua lege a drepturilor de autor, concepută pentru a proteja artiștii conform standardelor stricte ale UE, este bântuită de corupție. Între timp, artiștii locali nu sunt remunerați, scrie presa internațională.

La doar câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, dictatorul belarus Alexandru Lukașenko a apărut la televizor.

Arătând o hartă a Ucrainei împărțită în patru părți, aliatul Putin și-a îndreptat atenția către Moldova, stârnind temerile că fosta republică sovietică ar putea fi următoarea pe lista Moscovei.

O lună mai târziu, Moldova a solicitat aderarea la UE. În iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de candidat, menționând că agenda sa de reformă trebuie să continue până când sunt îndeplinite condițiile UE.

Armonizarea legii drepturilor de autor cu cea din UE

Conform Acordului de Asociere UE-Moldova din 2014, Moldova trebuia să reformeze legea dreptului de autor pentru a îndeplini standardele UE. O evaluare a UE publicată la începutul anului 2021 a identificat multe domenii care necesită atenție (pdf).

Potrivit unei declarații UE din ianuarie 2022, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a răspuns cu un nou proiect care transpune integral nouă directive UE și patru directive UE parțial.

UE a continuat subliniind importanța asigurării transparenței și echilibrului „în cadrul sistemului care guvernează remunerarea autorilor și a interpreților într-o poziție slabă de negociere”. A fost menționată și instituirea „un sistem eficient” de gestionare colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe.

AGEPI „Lucrul împotriva deținătorilor drepturilor de autor”

În iunie anul trecut, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului în numele a peste 650 de membri, organizațiile de gestiune colectivă aprobate de stat Asociația Națională a Drepturilor de Autor (ANCO) și Asociația Națională a Producătorilor și Interpreților de Fonograme (ANPFI) și-au exprimat indignarea. Acuzând Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Moldovei (AGEPI) de corupție, lucrând împotriva deținătorilor de drepturi și inducând în eroare guvernul, grupurile au descris proiectul revizuit de lege a drepturilor de autor ca fiind „absolut incompatibil” cu statutul Republicii Moldova de candidat la UE.

În numele membrilor, inclusiv artiști, compozitori și interpreți, ANCO și ANPFI au cerut parlamentului Republicii Moldova să amâne aprobarea proiectului până când rapoartele experților internaționali vor putea fi revizuite.

Îngrijorările erau tot mai mari că proiectul a subminat artiștii și grupurile de management colectiv, în timp ce i-a acordat „competențe excesive” șefului AGEPI pentru a „rezolva toate problemele cheie” legate de managementul colectiv.

Legea era deja aprobată

La 3 iulie 2022, ANPFI a dezvăluit că legea a fost aprobată în cadrul unei ședințe de guvern din 22 iunie, iar la 1 iulie în primă lectură de către parlament.

„Din păcate, în ultimii 5 ani, AGEPI a acționat doar prin atacuri împotriva autorilor, deținătorilor de drepturi de autor și drepturi conexe, manifestate prin decizii ilegale emise de AGEPI, care ulterior au fost considerate ilegale până și de Curtea Supremă de Justiție”, a spus grupul.

„În urma acestor atacuri, Centrul Național Anticorupție/Parchetul Anticorupție a demarat o urmărire penală asupra faptelor ilegale ale factorilor de decizie din cadrul AGEPI. Competența AGEPI în domeniul dreptului de autor și al drepturilor conexe a fost constatată de către instanțe și calificată drept „… încălcarea ordinii de drept…””

CISAC cere Parlamentului Republicii Moldova să nu adopte lege

Într-o serie ulterioară de articole publicate și scrisori deschise, inclusiv cele adresate direct premierului, ANPFI a acuzat AGEPI că este „intoxicată cu falsuri, manipulări și corupție”.

La 6 iulie 2022, ANPFI a expediat Parlamentului Republicii Moldova o scrisoare trimisă de Confederația Internațională a Societăților Autorilor și Compozitorilor (CISAC), o rețea globală de 227 de societăți de gestiune colectivă reprezentând patru milioane de creatori.

Scrisoarea integrală poate fi citită aici, dar este suficient să spunem că CISAC nu a fost impresionată de proiect.

Îngrijorările erau tot mai mari că proiectul a subminat artiștii și grupurile de management colectiv, în timp ce i-a acordat „competențe excesive” șefului AGEPI pentru a „deciziona toate problemele cheie” legate de managementul colectiv.

În urma cererilor ANPFI adresate Președintelui Republicii Moldova, Amadassorului SUA în Moldova și Uniunii Europene, o discuție guvernamentală închisă din 27 iulie a condus la adoptarea noii legi a drepturilor de autor a Republicii Moldova o zi mai târziu.

ANPFI avertizează asupra unei noi concurențe din afara Moldovei

Având în vedere că legea urmează să intre în vigoare în a doua săptămână din octombrie 2022, ANPFI a acuzat AGEPI că a organizat organizații de gestionare a drepturilor de autor susținute de străini pentru a opera în Moldova.

Potrivit ANPFI și rapoartele publicate la începutul anului, aceste organizații primesc sprijin din partea RAO (Societatea Autorilor Ruși) și VOIS (Organizația All-Russian a Proprietății Intelectuale), pe care ANPFI le acuză că beneficiază de aranjamente similare în Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan.

Nu este clar dacă aceste afirmații au fost investigate, dar pe 9 octombrie 2022, noua lege a fost publicată oficial de guvernul Republicii Moldova fără vreo modificare.

Pentru a funcționa legal în conformitate cu noua lege, ANPFI și ANCO au fost obligate să solicite din nou statutul lor de organizații de gestiune colectivă autorizate. Același lucru s-ar fi aplicat oricăror solicitanți noi, dar dacă au existat aprobări, acestea nu au fost încă raportate.

În consecință, în Republica Moldova nu pare să funcționeze niciun grup de gestionare colectivă a drepturilor de autor. Țara a continuat să asculte muzică, desigur, dar, din moment ce niciun grup nu a primit aprobare oficială, artiștii nu câștigă niciun ban atunci când muzica este redată la radio, la televizor, în locuri publice sau oriunde altundeva. Chiar și atunci când oamenii fac copii ale pieselor sub excepția drepturilor de autor private din Moldova, nimeni nu este plătit.

Odată cu tranziția lină în temeiul noii legi, imposibilă încă de la început, cea mai recentă mișcare a AGEPI pare să fi transformat drepturile artiștilor într-un drept de aruncat la coșul gunoi.

AGEPI ignoră ANPFI și ANCO

După ce a examinat cu atenție prevederile noii „Legi a dreptului de autor și a drepturilor conexe”, adoptată în octombrie, șeful Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a stabilit că ANPFI și ANCO nu au îndeplinit standardele specificate.

Drept urmare, activitatea ANCO din 2013 și cea a ANPFI din 2019 s-au încheiat brusc săptămâna trecută, când AGEPI și-a încetat statutul de organizații de gestiune colectivă.

„Decizia a fost emisă în conformitate cu prevederile noii Legi a dreptului de autor și a drepturilor conexe, care a intrat în vigoare la 09.10.2022”, se arată în anunțul AGEPI.

„Reamintim asociațiilor interesate de avizare ca organizație de gestiune colectivă (care au personalitate juridică, fiind înregistrate în conformitate cu prevederile legislației, și au sediul în Republica Moldova), despre necesitatea îndeplinirii cumulative a condițiilor prevăzute pentru în art. 84 alin. (1) din Legea nr. 230/2022 privind dreptul de autor și drepturile conexe.”

„La trei luni de la intrarea în vigoare a noii legi, nici o asociație obștească nu a primit aprobarea AGEPI pentru a funcționa ca organizație de gestiune colectivă”, spune președintele ANCO, Liviu Stirbu.

„Aceasta înseamnă că domeniul de aplicare a dreptului de autor și al drepturilor conexe depășește cadrul legal, iar orice utilizare a operelor muzicale la radio și televiziune este ilegală.”

Legea Republicii Moldova a fost introdusă pentru a asigura „un grad înalt de protecție autorilor și deținătorilor de drepturi de autor și drepturi conexe”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ