O criză de proporții bate la ușă! Indiciul care e alarmant

17 Mart. 2023, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2023, 04:21 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul barilului de petrol a scăzut brusc, în cursul zilei de joi, după ce au apărut unele probleme cu care se confruntă Credit Suisse, a doua bancă că mărime din Elveția.

Astfel, pentru contractele futures pentru petrolul Brent, prețurile au scăzut cu 1,15 dolari, sau 1,6%, față de ziua precedentă, ajungând la 72,54 dolari pe baril.

Contractele futures pentru țiței West Texas Intermediate (WTI), au scăzut cu 1,27 dolari, prețul barilului fiind de 66,34 dolari.

Acest lucru s-a văzut imediat și în România, unde prețul la benzină a scăzut cu patru bani, iar cel la motorină cu șase bani.

Care sunt explicațiile

Ziua de miercuri a fost a treia zi consecutivă de scăderi a prețului pentru țițeiul american, care a coborât sub 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din 20 decembrie 2021.

Situația se datorează, spun specialiștii, crizei bancare cu care se confruntă mai multe instituții de profil din Statele Unite și Europa, printre care Credit Suisse.

”Pe măsură ce criza bancară care a început săptămâna trecută în SUA s-a extins miercuri în Europa și la Credit Suisse, nevoia de a reduce expunerea pe toate piețele s-a accelerat”, a declarat analistul Ole Hansen, de la  Saxo Bank.

Credit Suisse a anunțat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a-și consolida lichiditățile și încrederea investitorilor, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile privind o criză financiară globală.

Teama de o criza economică duce la ieftinirea petrolului

Banca Central Europeană a anunțat, joi, că va majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, așa cum a promis, ignorând haosul de pe piețele financiare și apelurile investitorilor de a reduce înăsprirea politicii cel puțin până la stabilizarea sentimentului.

Delegațiile țărilor producătoare de petrol din cadrul OPEC+ au declarat că scăderea prețului petrolului la bursă are la bază și temerile financiare ale investitorilor, nefiind vorba despre niciun dezechilibru între cerere și ofertă.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) arată că stocurile de petrol, din țările dezvoltate din OCDE, au atins un maxim al ultimelor 18 luni, în timp ce producția de petrol a Rusiei a rămas în februarie aproape de nivelurile înregistrate înainte de războiul din Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse exporturilor sale pe mare.

De asemenea prețul petrolului tinde să scadă și pe fondul temerilor legate de o criză bancară globală au influențat perspectivele cererii, informează Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău