O criză de proporții bate la ușă! Indiciul care e alarmant

17 Mart. 2023, 04:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mart. 2023, 04:21 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul barilului de petrol a scăzut brusc, în cursul zilei de joi, după ce au apărut unele probleme cu care se confruntă Credit Suisse, a doua bancă că mărime din Elveția.

Astfel, pentru contractele futures pentru petrolul Brent, prețurile au scăzut cu 1,15 dolari, sau 1,6%, față de ziua precedentă, ajungând la 72,54 dolari pe baril.

Contractele futures pentru țiței West Texas Intermediate (WTI), au scăzut cu 1,27 dolari, prețul barilului fiind de 66,34 dolari.

Acest lucru s-a văzut imediat și în România, unde prețul la benzină a scăzut cu patru bani, iar cel la motorină cu șase bani.

Care sunt explicațiile

Ziua de miercuri a fost a treia zi consecutivă de scăderi a prețului pentru țițeiul american, care a coborât sub 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din 20 decembrie 2021.

Situația se datorează, spun specialiștii, crizei bancare cu care se confruntă mai multe instituții de profil din Statele Unite și Europa, printre care Credit Suisse.

”Pe măsură ce criza bancară care a început săptămâna trecută în SUA s-a extins miercuri în Europa și la Credit Suisse, nevoia de a reduce expunerea pe toate piețele s-a accelerat”, a declarat analistul Ole Hansen, de la  Saxo Bank.

Credit Suisse a anunțat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a-și consolida lichiditățile și încrederea investitorilor, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile privind o criză financiară globală.

Teama de o criza economică duce la ieftinirea petrolului

Banca Central Europeană a anunțat, joi, că va majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, așa cum a promis, ignorând haosul de pe piețele financiare și apelurile investitorilor de a reduce înăsprirea politicii cel puțin până la stabilizarea sentimentului.

Delegațiile țărilor producătoare de petrol din cadrul OPEC+ au declarat că scăderea prețului petrolului la bursă are la bază și temerile financiare ale investitorilor, nefiind vorba despre niciun dezechilibru între cerere și ofertă.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) arată că stocurile de petrol, din țările dezvoltate din OCDE, au atins un maxim al ultimelor 18 luni, în timp ce producția de petrol a Rusiei a rămas în februarie aproape de nivelurile înregistrate înainte de războiul din Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse exporturilor sale pe mare.

De asemenea prețul petrolului tinde să scadă și pe fondul temerilor legate de o criză bancară globală au influențat perspectivele cererii, informează Reuters.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău