O delegaţie rusă a vizitat Iranul de cel puţin două ori în ultima lună. Scopul „excursiilor” la cel mai înalt nivel

17 Iul. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2022, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

O delegaţie rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puţin două ori în ultima lună, potrivit consilierului american pentru securitate naţională Jake Sullivan şi a imaginilor din satelit obţinute exclusiv de CNN.

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele Shahed-191 şi Shahed-129, cunoscute şi sub numele de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete de precizie teleghidate.

”Avem informaţii potrivit cărora guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile să utilizeze arme”, a declarat Sullivan.

”Evaluăm că o delegaţie oficială rusă a primit recent o serie de UAV-uri iraniene capabile să atace. Prezentăm aceste imagini surprinse în iunie, care arată UAV-urile iraniene pe care delegaţia guvernului rus le-a inspectat în acea zi. Acest lucru sugerează un interes continuu al Rusiei în privinţa achiziţionarării de UAV-uri iraniene capabile să atace”, a adăugat Sullivan.

Biden este constrâns de presiunea din ce în ce mai mare din partea aliaţilor din Orientul Mijlociu de a întocmi un plan viabil privind Iranul, deoarece speranţele pentru relansarea acordului nuclear din 2015 s-au stins în urma negocierilor stagnate de la Doha, Qatar, luna trecută.

Oficialii de la Casa Albă au dezvăluit la începutul acestei săptămâni că serviciile secrete americane recent desecretizate indică faptul că Iranul ar urma să furnizeze Rusiei ”sute” de drone care să fie folosite în războiul din Ucraina. În acest sens, Iranul s-ar pregăti înceapă antrenarea forţelor ruse cu privire la modul de operare a dronelor la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit Washingtonului, Rusia se pare că a apelat la Iran pentru a o ajuta să îşi completeze stocurile de drone. Cu toate acestea, nu este clar cât de moderne sau eficiente vor fi acele drone.

Rusia a apelat anterior la China pentru ajutor în războiul din Ucraina, au declarat oficialii americani în martie. Până la sfârşitul lunii mai, SUA nu au văzut nicio dovadă potrivit căreia Beijingul ar fi oferit vreun sprijin militar sau economic Moscovei pentru invazie, a afirmat Sullivan la acea vreme.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău