O instalație pentru deșeuri radioactive din Kiev a fost lovită de rachete. Incident similar și la Harkov

27 Feb. 2022, 21:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Feb. 2022, 21:25 // Actual //  MD Bani

Ucraina a informat duminică Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că în cursul nopții amplasamentul unei instalații de depozitare a deșeurilor radioactive din Kiev a fost lovit de rachete, fiind deja al doilea incident de acest gen, anunță AIEA într-un comunicat.

Nu au fost raportate pagube la clădire și nici indicii privind o emisie radioactivă, a precizat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Personalul de la instalație a fost nevoit să se adăpostească în timpul nopții, dar a putut evalua ulterior situația, a precizat Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei (SNRIU). Atât comunicațiile cu instalația – filiala din Kiev a companiei de stat Radon -,  cât și sistemul de monitorizare a radiațiilor de la fața locului au fost restabilite în cursul dimineții, scrie digi24.ro.

Incidentul a avut loc la o zi după ce autoritatea ucraineană în domeniu anunțase că un transformator electric de la o instalație similară de eliminare a deșeurilor radioactive din apropierea orașului Harkov, în nord-estul țării, a fost avariat, dar fără a se raporta vreo emisie radioactivă.

Astfel de instalații dețin de obicei surse radioactive dezafectate și alte deșeuri de nivel scăzut de la spitale și industrie, precizează AIEA. Însă deși aceste situri de depozitare nu conțin deșeuri cu un nivel înalt de radioactivitate, materialul stocat și depozitat poate, totuși, să provoace un eveniment cu impact radiologic grav, de unde necesitatea de a le proteja, a subliniat directorul general al AIEA.

„Aceste două incidente evidențiază riscul foarte real ca instalațiile cu materiale radioactive să sufere daune în timpul conflictului, cu consecințe potențial grave pentru sănătatea umană și pentru mediu”, a spus directorul general al AIEA. „Încă o dată, fac un apel urgent și ferm la toate părțile să se abțină de la orice acțiune militară sau de altă natură care ar putea amenința siguranța și securitatea acestor instalații”, a adăugat el.

Agenția internațională continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Ucraina, acordând o atenție deosebită siguranței și securității reactoarelor nucleare. AIEA rămâne în contact permanent cu autoritățile ucrainene și oferă actualizări periodice cu privire la situația din Ucraina, precizează comunicatul AIEA.

Reuniune a Consiliului guvernatorilor AIEA, miercuri, la Viena

De altfel, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat pentru miercuri organizarea unei reuniuni a Consiliului guvernatorior „pentru a examina situaţia actuală în Ucraina”, relatează AFP, preluată de Agerpres. Reuniunea „va începe la ora locală 11:00 (10:00 GMT) la sediul Agenţiei de la Viena, în Austria”, potrivit unei declaraţii transmise duminică agenţiei franceze de presă.

Ucraina dispune de patru centrale operaţionale şi de mai multe depozite de deşeuri radioactive, între care cel de la Cernobîl.

Centrala de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut joi în mâinile armatei ruse. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care „nu prezintă niciun pericol pentru public”, potrivit AIEA.

Reuniunea de miercuri intervine în timp ce se desfăşoară convorbirile de la Viena asupra dosarului nuclear iranian, cu un deznodământ – succes sau eşec – aşteptat în zilele următoare.

Diplomaţii britanici, francezi, germani, ruşi şi chinezi s-au angajat de mai multe luni în aceste convorbiri cu Iranul, SUA participând la negocieri în mod indirect.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău