O insulă din Scoţia a fost scoasă la vânzare pentru 190.000 de dolari

23 Apr. 2023, 06:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Apr. 2023, 06:34 // Actual //  bani.md

Cine doreşte să evadeze din cotidian şi să se îndrepte spre o insulă izolată, fără alţi locuitori, acum ar avea ocazia. Insula Barlocco din Scoţia este scoasă la vânzare, la un preţ de peste 150.000 de lire sterline, adică 190.000 de dolari, scrie CNN.

Situată chiar în largul coastei sudice a Scoţiei, insula Barlocco este scoasă la vânzare, la un preţ de peste 150.000 de lire sterline (190.000 de dolari).

„Există încă un sentiment foarte romantic legat de a deţine propria insulă privată scoţiană, unde poţi scăpa de agitaţia vieţii de zi cu zi şi te poţi bucura de pace şi linişte în cel mai frumos peisaj din zonă”, a declarat Aaron Edgar de la Galbraith Group, agentul care se ocupă de vânzare.

Este puţin probabil ca cel care o va cumpăra să fie un navetist. Cel mai apropiat oraş se află la aproximativ şase mile distanţă, iar cea mai apropiată gară este Dumfries, la o oră de mers cu autobuzul. Londra şi Edinburgh se află la peste 350 şi, respectiv, 100 de mile distanţă.

Cu o iarbă verde luxuriantă şi stânci care se întind până la mare, insula are o suprafaţă de aproximativ 25 de acri, dar nu există clădiri pe ea, ci doar un iaz de inundaţii care asigură apă pentru animale şi animale sălbatice în lunile de iarnă.

Nimeni nu a solicitat vreodată permisiunea de a construi pe insulă, potrivit anunţului, aşa că ar fi la latitudinea cumpărătorului să investigheze posibilităţile de dezvoltare cu autorităţile locale.

La mareea joasă, se poate ajunge pe insulă pe jos, cu tractorul sau cu quadbike. În ceea ce priveşte restul timpului, există o plajă de pietriş unde pot fi ancorate bărci – „baza perfectă pentru a explora insula, a lua parte la înot în apă rece… şi a vă bucura de un picnic pe malul apei”, a adăugat Edgar.
Este situată într-un sit de interes ştiinţific special – o zonă din Marea Britanie definită ca fiind de interes deosebit datorită speciilor rare de faună sau floră pe care le conţine – şi este un refugiu pentru toate tipurile de animale sălbatice, inclusiv pescăruşi cu spatele negru şi plante rare, cum ar fi lavanda de mare de stâncă şi orhideea parfumată.

Agentul se aşteaptă la mult interes pentru acest regat în miniatură. „Am fost martorii unei cereri puternice din partea unor unor doritori naţionali şi internaţionali pentru insule private întregi, după ce ne-am ocupat de vânzarea mai multor insule din Scoţia”, a declarat Edgar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO